Κακοκαιρία: Οι ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί και τα μέτρα του Υπουργείου Γεωργίας

Ευφορία επικρατεί στο Υπουργείο Γεωργίας από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αλλά υπάρχουν και πολλά προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν από τις βροχές και πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο Κώστας Καδής.


Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι κλιμάκια του Υπουργείου θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να δηλώσουν τις ζημιές τους για να μπορέσουν να πάρουν αποζημιώσεις.

Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, πλήγηκαν οι πατατοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Κύπρο.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές που περιμένουν οι πατατοπαραγωγοί, ο κ. Καδής είπε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις από το 2010 και ότι τώρα βελτιώθηκε η κατάσταση αφού δίνονται σχεδόν άμεσα οι αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις τα τελευταία χρόνια, σημείωσε, ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που δίνονταν παλαιότερα. Υπέδειξε επίσης ότι με το νέο σύστημα όπου είναι υποχρεωτική η ασφάλιση όλων των παραγωγών, κανένας πληγέντας δεν μένει χωρίς αποζημίωση.

Αναφορικά με το νερό το οποίο φεύγει από τα φράγματα λόγω υπερχείλισης και εκχύνεται στη θάλασσα, ο κ. Καδής είπε ότι δεν πάει χαμένο αφού από τη μια εμπλουτίζεται ο υδροφορέας κάτω από τα φράγματα καθώς και το παραποτάμιο σύστημα. Επιπλέον, πρόσθεσε, εμπλουτίζεται και το θαλάσσιο νερό και γι’ αυτό αυτές οι ποσότητες δεν πρέπει να θεωρούνται χαμένες.


Μεγάλη είναι η ζημιά που υπέστησαν οι πατατοκαλλιέργειες από τις τελευταίες βροχές, δήλωσε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκκος Χάμπας. Ήδη, είπε, στην περιοχή Κιτίου υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή λόγω των βροχών.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κάρυος ο οποίος μιλούσε εκ μέρους των πατατοκαλλιεργητών, είπε ότι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας, αφού αυτές οι ποσότητες που καταστράφηκαν προορίζονταν για εξαγωγή. Επιπρόσθετα, είπε, καταστράφηκαν οι καλλιέργειες που φυτεύτηκαν πρόσφατα, ενώ λόγω του βρεγμένου εδάφους δεν θα μπορέσουν να φυτευτούν νέες ποσότητες. Κι αυτό πρόσθεσε, θα έχει επιπρόσθετες συνέπειες για τις εξαγωγές οι οποίες καλύπτουν το 80% της παραγωγής.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις διαφώνησε με τον υπουργό, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο λαμβάνουν τα πορίσματα για τις περσινές αποζημιώσεις και ότι θα ακολουθήσουν οι ενστάσεις οι οποίες θα χρειαστούν χρόνο για να εξεταστούν και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Πρόσθεσε ότι τα χρήματα για τις αποζημιώσεις δεν είναι αρκετά και γι’ αυτό οι λειτουργοί είναι πολύ αυστηροί προκειμένου να αρκέσουν τα χρήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Χάμπας είπε ότι πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες με την πρόσληψη περισσότερων γεωπόνων και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Ασφάλισης.


Εξάλλου ο κ. Κάρυος χαρακτήρισε ως κοροϊδία την εξαγγελία του υπουργού Γεωργίας για μείωση της τιμής του νερού, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο δεν θα χρειαστούν νερό.

Από πλευράς υπουργού διευκρινίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του νερού γενικά, αλλά η μείωση της τιμής θα αφορά το υπερχειλισμένο νερό από τα φράγματα και τη χρήση του από αγρότες στις ακριτικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Καταστράφηκαν οι πατατοφυτείες στα Κοκκινοχώρια

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.