Κακοκαιρία: Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών

Σε συστάσεις προς το κοινό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες από τις έντονες βροχοπτώσεις, προέβει η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας.

Σε αυτές, προτρέπει το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας του δεν είναι φραγμένα και ότι οι υδρορροές στα υποστατικά λειτουργούν κανονικά.

Ακόμα, σε περίπτωση ύπαρξης υπογείου σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, η Πολιτική Άμυνα προτείνει την ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και την εγκατάσταση αυτόματης αντλίας νερού και προτρέπει το κοινό να απομακρύνει από το υπόγειο τυχόν πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις κατοικιών σε οικόπεδο με αυλή, προτείνει, όπου είναι δυνατόν, να αφήνεται ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη. Πρέπει επίσης να στερεωθούν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.ά.) και να επιδιορθωθούν τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης.

Η Πολιτική Άμυνα προτρέπει επίσης το κοινό να ετοιμάσει σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό, αν αυτό βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημυρίσει.

Τέλος, καλεί, σε περίπτωση ενημέρωσης για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, σε περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή της εργασίας και παραμονής σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, η Πολιτική Άμυνα καλεί το κοινό να εγκαταλείψει υπόγειους χώρους και μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, η Δύναμη προειδοποιεί να μη διασχίζονται πλημμυρισμένοι δρόμοι πεζή ή με αυτοκίνητο, ποδήλατο, μοτοσυκλέτα.

Σε περίπτωση που κάποιος δρόμος έχει πλημμυρίσει, καλεί τους οδηγούς να σταματήσουν και να αλλάξουν κατεύθυνση, ενώ αν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί, καλεί τους επιβάτες να το εγκαταλείψουν, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Επιπλέον, προτρέπει το κοινό να μείνει μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην πλησιάζει σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα, η Πολιτική Άμυνα καλεί το κοινό να μείνει μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

Προτρέπει επίσης να μην εμποδίζονται τα συνεργεία διάσωσης και να μη χρησιμοποιείται χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν το κοινό αρχίσει τις διαδικασίες αποκατάστασης πρέπει να θυμάται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων. Το κοινό πρέπει να βεβαιωθεί από τις αρμόδιες Αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορεί να επιστρέψει για τις εργασίες αποκατάστασης.

Τέλος, συστείνει να κλείσουν τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορέσουν κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy