Κακοποίηση 19μηνου νηπίου: Κανένα άλλοθι για τις ευθύνες των αρμοδίων

Καταπέλτης τα ίδια τα γεγονότα και η κατάσταση του 19μηνου παιδιούΒροχή πληροφοριών για τα περιστατικά βίας που σημειώνονταν στο οικογενειακό περιβάλλον του 19μηνου νήπιου στη Λεμεσό, είχαν τον τελευταίο τουλάχιστον μήνα Αστυνομία και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τόσο από εμπλεκόμενους φορείς όσο και από το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον, όμως για μια ακόμα φορά οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες επανέλαβαν εαυτόν, αφήνοντας την κατάσταση να διαιωνίζεται με μεγαλύτερο θύμα, όπως αποδείχτηκε, το παιδί.

Η αποκάλυψη της αδράνειας που επιδείχθηκε προκαλώντας τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή της κοινής γνώμης, έγινε και πάλι αιτία να ζητηθεί έρευνα από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ οργανισμοί οι οποίοι έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης παιδιών και είχαν ανάμειξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, υποδεικνύουν για πολλοστή φορά την ανάγκη και την υποχρέωση για συντονισμένες δράσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Οργανισμού Hope For Children ο οποίος σε σχέση με την περίπτωση του 19μηνου παιδιού που αποκαλύφθηκε στις 7 Ιουλίου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα ξημερώματα της 3ης Ιουνίου (δηλαδή ένα μήνα πριν) είχε λάβει κλήση από τρίτο άτομο, κατά την οποία έγινε αναφορά για άσκηση βίας από τον σύντροφο ενάντια στη μητέρα του παιδιού. Η ίδια αναφορά είχε γίνει ταυτόχρονα και στον ΣΠΑΒΟ οπότε μετά από συνεννόηση των δύο οργανισμών, ο ΣΠΑΒΟ προχώρησε σε γραπτή αναφορά στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ ο Hope For Children είχε παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο αστυνομικό σταθμό, με στόχο την προώθηση των περαιτέρω ενδεικνυόμενων ενεργειών.

Αναφέρεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες το Hope For Children δέχθηκε τηλεφώνημα από τη γιαγιά του παιδιού, η οποία αναφέρθηκε σε περιστατικό βίας εναντίον της ίδιας για το οποίο είχε ήδη κάνει καταγγελία στην Αστυνομία. Όλες οι πληροφορίες που είχαν ληφθεί από τον Οργανισμό, όπως τονίζεται, μεταβιβάστηκαν στον αστυνομικό σταθμό που χειριζόταν την περίπτωση. Με αυτά τα δεδομένα, κάποιες επίσημες αναφορές που έγιναν από πλευράς Αστυνομίας (το Γραφείο Ευημερίας τήρησε σιγή ιχθύος) ότι δηλαδή «έγιναν οι δέουσες ενέργειες», ακούγονται τουλάχιστον ως προφάσεις εν αμαρτίαις.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι πριν βγει στο φως η υπόθεση του παιδιού, είχαν καταχωρηθεί τέσσερις τουλάχιστον υποθέσεις βιαιοπραγίας μεταξύ των γονιών του παιδιού και άλλων μελών της οικογένειας. Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης φέρουν ωστόσο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αφού όχι μόνο γνώριζαν την κατάσταση των γονιών και τα όσα συνέβαιναν στην οικογένεια επιδεικνύοντας αδράνεια, αλλά δεν έλαβαν υπόψιν και το αίτημα που είχε υποβάλει από τον περασμένο Φεβρουάριο η γιαγιά για να της δοθεί η επιμέλεια του παιδιού.

Χρήστος Χαραλάμπους