Κακοποίηση 19μηνου βρέφους: Από τις 3 Ιουνίου είχαν πληροφορίες – Υπο κράτηση η μητέρα

Εκτεθειμένες οι ΥΚΕ και η Αστυνομία - Από τις 3 Ιουνίου είχαν ενημέρωση για το περιστατικόΣτις 3 Ιουνίου λήφθηκε το πρώτο τηλεφώνημα στη γραμμή εξαφανισμένων παιδιών του Hope For Children με την πληροφορία ότι η 24χρονη μητέρα του αγοριού 19 μηνών στη Λεμεσό δεχόταν βία. Στην αναφορά εκείνη, δεν γινόταν καταγγελία για εμπλοκή βρέφους ή για κακοποίησή του. Παρόμοιο όμως τηλεφώνημα έλαβε και ο ΣΠΑΒΟ στις 3 Ιουνίου, τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε σε κακοποίηση ανηλίκου.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την κακοποίηση του 19μηνου βρέφους – Υπό διήμερη κράτηση η μητέρα
Ο Σύνδεσμος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επιστημονική του Διευθύντρια δρ Αντρη Ανδρονίκου ενημέρωσε προφορικώς αλλά και με γραπτή αναφορά την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).

«Στις 5/6 λάβαμε και δεύτερη αναφορά, από άλλο ανώνυμο μάρτυρα, στο 1440 για κακοποίηση βρέφους και βία εναντίον της γιαγιάς του ανηλίκου. Κάναμε τις ίδιες διαδικασίες, δηλαδή ενημέρωση Αστυνομίας και Υπηρεσιών. Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς δεν έχουμε δικαιοδοσία για διερεύνηση περιστατικών. Αυτό είναι θέμα των ΥΚΕ και της Αστυνομίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, όταν εμπλέκεται ανήλικο πρέπει να γίνει αυθημερόν διερεύνηση και σε τρεις μέρες να υπάρξει μια αξιολόγηση του περιστατικού, κατ’ οίκον διερεύνηση, εξέταση με συνοδεία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, και καταγγελία από λειτουργό των ΥΚΕ.

Σε ερώτηση αν οι ΥΚΕ και η Αστυνομία έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ΣΠΑΒΟ για τα βήματα στα οποία έχει προβεί, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν λήφθηκε κάποια ενημέρωση.

«Αλλά είμαστε χρονικά στο όριο των αναφορών, δηλαδή δεν θεωρώ ότι υπήρξε ολιγωρία», είπε.

Εξήγησε εξάλλου ότι ενεργοποιούνται πρόνοιες για μετακίνηση ανηλίκου όταν κρίνει ο λειτουργός ότι υπάρχει επικινδυνότητα. «Ενδεχομένως, χωρίς να το ξέρω και χωρίς να λέω ότι αυτό συνέβηκε, όταν η λειτουργός επισκέφθηκε το μωρό να μην υπήρχαν ενδείξεις κακοποίησης. Η απλή παραμέληση παιδιού δεν είναι λόγος για μετακίνηση. Την αφαίρεση των γονικών δικαιωμάτων την εγκρίνει ο Εισαγγελέας όταν συντρέχουν οι λόγοι βάσει της νομοθεσίας» εξήγησε η Δρ Ανδρονίκου.

Σε άλλη ερώτηση αν υπήρχε κάτι επιπρόσθετο που ο ΣΠΑΒΟ θα μπορούσε να πράξει, απάντησε ότι η αρμοδιότητα  είναι να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί ότι λήφθηκε η ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτό έγινε. Ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε αίτημα για φιλοξενία της μητέρας ή για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Εξάλλου η υπεύθυνη ανθρωπιστικού τομέα του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ανέλαβε ο ΣΠΑΒΟ να κάνει την καταγγελία στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με προφορική και γραπτή αναφορά, για να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη.

«Από την Αστυνομία μας είπαν ότι ήξεραν για την περίπτωση και θα την χειριστούν», είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Νεοκλέους. Ανέφερε πως λίγες μέρες μετά λήφθηκε δεύτερο τηλεφώνημα στον ΣΠΑΒΟ από την γιαγιά του αγοριού που ενημέρωνε για βία στην οικογένεια και συγκεκριμένα ότι ήταν η  ίδια θύμα βίας και για κακοποίηση.

«’Έγινε ξανά ενημέρωση. Αλλά εμείς θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παρέχουμε οποιουδήποτε είδους προστασία. Είμαστε μοχλός πίεσης προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας , δεν έχουμε άλλη αρμοδιότητα», ανέφερε.

Στο δικαστήριο οι γονείς του αγοριού για την υπόθεση κακοποίησης, υπό κράτηση η μητέρα

Εμφανή σημάδια κακοποίησης και παραμέλησης που αφορούν περίοδο τουλάχιστον 20 ημερών,  φέρει το 19μηνο αγοράκι που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως αναφέρθηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού όπου οδηγήθηκε η 24χρονη αλλοδαπή μητέρα του.

Η ύποπτη τέθηκε υπό διήμερη κράτηση, ενώ ο 26χρονος Ε/κ πατέρας, που συνελήφθη χθες, αν και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, τελικά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς παρήλθε ο χρόνος της 24ωρης κράτησής του, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να μην μπορεί να επιληφθεί του αιτήματος κράτησής του.

Ωστόσο και οι δυο αναμένεται να βρίσκονται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης, που αναμένεται να καταχωρηθεί μεθαύριο Παρασκευή και η οποία αφορά στα αδικήματα της επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης και της έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο.

Η 24χρονη εμφανίστηκε και σήμερα στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο. ανακρινόμενη, όπως αναφέρθηκε, δίνει κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες βρέθηκε το παιδάκι.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, από τις εξετάσεις δυο ιατροδικαστών και παιδοχειρούργου διαπιστώθηκε πως το αγοράκι έφερε εκχυμώσεις, μικροεκδορές, κτυπήματα και δερματικές αλλοιώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του λόγω της παραμέλησης. Ανέφερε δε ότι τα τραύματα του έγιναν σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε περίοδο περίπου 20 ημερών.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, υπάρχει μαρτυρία ότι η μητέρα εξέθετε το παιδί σε κίνδυνο και ήταν επιθετική, ενώ σε μια περίπτωση θεάθηκε να κτυπά το σώμα της πάνω σε σταθμευμένα οχήματα καθώς κρατούσε στην αγκαλιά της το αγοράκι. Μαρτυρία επίσης τη φέρει να τραυματίζει το παιδιά στα χείλι και στα χέρια.

Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί εννέα καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμη 16 για την υπόθεση, η οποία ήρθε στο φως προχθές, όταν λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας διαπίστωσε τα τραύματα του αγοριού την ώρα που η 24χρονη είχε μεταφερθεί στην Αστυνομία για άλλη υπόθεση, έπειτα από καταγγελία συγγενικού προσώπου του 26χρονου για βία στην οικογένεια και κακόβουλη ζημιά.