Κακοποίηση, «σεξ επιβίωσης»: μια πραγματικότητα για τα παιδιά – μετανάστες

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών έχει πενταπλάσια αύξηση σε πέντε χρόνια

Refugees and migrants camp outside Mourgani village, near Kalabaka, Central Greece, as the Greek-Macedonian borders are closed to non Syrian and Iraqi refugees, creating a bottlenecking to the migration flow, on Feb. 23, 2016 / Πρόσφυγες και μετανάστες κατασκηνώνουν έξω απο το Μουργκάνι, στην Καλαμπάκα, καθώς τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένουν κλειστά για μη Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες, δημιουργώντας `μποτιλιάρισμα` στην μεταναστευτική ροή, στις 23 Φεβρουαρίου, 2016

• Το 30% όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη είναι παιδιά, τα μισά από τα οποία προέρχονται από τρεις μόνο χώρες: τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν

Ο αυξανόμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών-μεταναστών τυγχάνει εκμετάλλευσης κατά τη μεταφορά και από τη χώρα προορισμού, αναφέρει η έκθεση της IFRC (σύμπραξη UNICEF, Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου).
Τα ασυνόδευτα παιδιά αντιμετωπίζουν επικίνδυνα ταξίδια κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης και της κράτησης, προειδοποίησαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας σημαντικές ελλείψεις στην προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποκάλυψε ότι σχεδόν 140.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αναζητώντας ασφάλεια το 2018. Περίπου 11.000 από τις νέες αφίξεις ήταν ασυνόδευτα παιδιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, περισσότερα από 300.000 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης λόγω σεξουαλικής βίας και λόγω φύλου.

Το επικίνδυνο ταξίδι που πραγματοποίησαν αυτά τα παιδιά μετανάστες χωρίς συνοδεία ενήλικα τα καθιστά ευάλωτα σε επίθεση, σεξουαλική κακοποίηση, βιασμό, εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση ή εξαναγκασμό σε «σεξ επιβίωσης», σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου που τιτλοφορείται «Μόνοι και Ανασφαλείς» και καταδεικνύει ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών έχει πενταπλάσια αύξηση σε πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη δέχθηκε περισσότερο από το ήμισυ των αφίξεων ασυνόδευτων παιδιών το 2017, με περισσότερα από 158.000 να φθάνουν στην ήπειρο τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους.

Επί του παρόντος, σχεδόν το 30% όλων των αιτούντων άσυλο στην ίδια ήπειρο είναι παιδιά, τα μισά από τα οποία προέρχονται από τρεις μόνο χώρες: τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τώρα είναι η συνήθης πρακτική τα παιδιά που μετακινούνται μέσω της Μεσογείου να έχουν κακοποιηθεί, διακινηθεί και να έχουν τύχει διάκρισης», ανέφερε ο Afshan Khan, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF και ειδικός συντονιστής για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη. Μια κοινή έκθεση της UNICEF-IOM αποκάλυψε επίσης ότι τα παιδιά από την υποσαχάρια Αφρική γίνονται στόχος περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, υπογραμμίζοντας τις διακρίσεις και το ρατσισμό κατά μήκος των διαδρομών διαμετακόμισης.

Απαιτείται περισσότερη υποστήριξη

Περισσότερο από το 40% όλων των παιδιών που ζητούν άσυλο είναι κορίτσια. Μια δημοσκόπηση της UNICEF στα τέλη του περασμένου έτους αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί σχεδόν από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 14 έως 24 εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και το 44% από αυτούς έφυγαν μόνοι τους.
Περίπου 38% δήλωσαν ότι δεν έλαβαν βοήθεια από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, των φίλων ή των συγγενών τους, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν να δουν έναν γιατρό όταν χρειαζόταν.

Οι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της έμφυλης βίας, δεν μειώνονται όταν οι μετανάστες αυτοί φτάσουν σε μια χώρα προορισμού, σύμφωνα με την IFRC.

Μια μελέτη, βασισμένη σε συνεντεύξεις με ασυνόδευτα παιδιά από τις χώρες της χερσονήσου του Κέρατος της Αφρικής που μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι το 72% των ερωτηθέντων εμφάνισαν περισσότερα από ένα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά την άφιξη. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά συνέβησαν τους πρώτους 12 μήνες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δείχνει ότι η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη, ακόμα και μετά την άφιξή τους στην επιθυμητή χώρα προορισμού, πρόσθεσε ο Rocca.

Πηγή: Al Jazeera
Απόδοση: Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.