Κακοποίηση ζώων: ένα βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων

Οι βίαιες πράξεις προς τα ζώα έχουν προ πολλού αναγνωριστεί ως ενδείξεις μιας επικίνδυνης ψυχοπάθειας που δεν περιορίζεται στα ζώα.

«Όποιος έχει συνηθίσει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να φτάσει επίσης και στην ιδέα για ευτελείς ανθρώπινες ζωές», έγραψε ο ανθρωπιστής Δρ Άλμπερτ Σβάϊτσερ.

«Οι δολοφόνοι …;πολύ συχνά αρχίζουν με το να σκοτώνουν και να βασανίζουν ζώα σαν παιδιά», σύμφωνα με τον Robert K. Ressler, που ανέπτυξε τα προφίλ «σειριακών δολοφόνων» (serial killer) για το FBI


Έρευνες έχουν πλέον πείσει τους κοινωνιολόγους, τους νομοθέτες, και τα δικαστήρια ότι πράξεις βίας προς τα ζώα απαιτούν και αξίζουν την προσοχή μας.

Αυτές μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι μιας βίαιης παθολογίας που περιλαμβάνει και ανθρώπινα θύματα.

Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι απλά το αποτέλεσμα ενός μικρού ελαττώματος της προσωπικότητας ενός κακοποιητή αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα μιας βαθιάς νοητικής διαταραχής. Έρευνες στον τομέα ψυχολογίας και εγκληματολογίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν πράξεις βίας προς τα ζώα δεν σταματάνε εκεί – πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και στους συνανθρώπους τους.

Το FBI έχει ανακαλύψει ότι ένα ιστορικό βίας προς ζώα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που τακτικά εμφανίζονται στα αρχεία του κομπιούτερ τους για σειριακούς βιαστές και δολοφόνους, και το πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς.


Μια έρευνα που διεξήγαγαν το Πανεπιστήμιο Northeastern και το SPCA στη Μασσαχουσέτη ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα εναντίον ανθρώπων.

Η πλειοψηφία των τροφίμων που είχαν προγραμματιστεί για εκτέλεση για φόνο στο σωφρονιστήριο San Quentin της Καλιφόρνιας, «έκαναν εξάσκηση» των εγκλημάτων τους πάνω σε ζώα, σύμφωνα με τον διευθυντή του ιδρύματος.

Αποτέî»ÎµïƒÎ¼Î± εî¹ÎºïŒÎ½Î±Ï‚ για Κακî¿Ï€Î¿Î¯î·ïƒÎ· ζώων

 

 

Διάσημοι δολοφόνοι

  • Ως παιδί, ο σειριακός δολοφόνος και βιαστής Ted Bundy – που τελικά καταδικάστηκε για 2 φόνους αλλά ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες περισσότερων από 40 γυναίκες- βίωσε τη βία του πατέρα του προς τα ζώα, και ο ίδιος έπειτα, βασάνιζε ζώα.
  • Ο Earl Kenneth Shriner, που βίασε και μαχαίρωσε ένα 7χρονο αγόρι, ήταν γνωστός στη γειτονιά του ότι κρέμαγε γάτες και βασάνιζε σκυλιά.
  • Ο David Berkowitz (γνωστός και ο «Γιος του Σαμ» (“Son of Sam”), που δήλωσε ένοχος για 13 φόνους και προσπάθειες για φόνους, πυροβόλησε το Λάνμπραντορ Ρητρίβερ ενός γείτονά του.
  • Η Brenda Spencer, που έβαλε φωτιά σε ένα σχολείο της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας 2 παιδιά και τραυματίζοντας 9 άλλα, είχε επανειλημμένα κακοποιήσει γάτες και σκύλους, συχνά, βάζοντας φωτιά στις ουρές τους.
  • Ο σειριακός δολοφόνος και κανίβαλος Jeffrey Dahmer κάρφωνε τα κεφάλια σκύλων και γατών σε ξύλα

Μια έρευνα ψυχιατρικών ασθενών που είχαν επανειλημμένα βασανίσει σκύλους και γάτες βρήκε ότι όλοι τους είχαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας προς ανθρώπους επίσης.


Όλα τα παιδιά που περιλαμβάνονται σε συντριπτικούς πυροβολισμούς σε σχολεία τα τελευταία χρόνια, πρώτα «εξασκήθηκαν» πάνω σε ζώα.

Άνθρωποι που πυροβόλησαν σε σχολεία έχουν κοινό το βίαιο παρελθόν

Απρίλιος 1999/Littleton, Colorado.

Οι Eric Harris & Dylan Klebold πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και ένα δάσκαλο και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 άλλους. Και οι δυο έφηβοι καυχιόνταν, βάσει αναφορών, ότι ακρωτηρίαζαν ζώα.


Μάιος 1998/Springfield, Oregon.

Ο Kip Kinkel, 15 ετών, σκότωσε τους γονείς του και άνοιξε πυρ στην καφετέρια του σχολείου του, σκοτώνοντας 2 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 22. Είχε ιστορικά κακοποίησης και βασανισμού ζώων, ενώ καυχιόταν ότι είχε ανατινάξει μια αγελάδα και είχε σκοτώσει γάτες, και σκίουρους βάζοντας βεγγαλικά στο στόμα τους.

Μάρτιος 1998/Jonesboro, Ark.

Οι Mitchell Johnson, 13 ετών και Andrew Golden, 11 ετών, τράβηξαν το συναγερμό φωτιάς στο σχολείο τους και έπειτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν 4 συμμαθητές και ένα δάσκαλο. Ο Golden αναφέρθηκε ότι σκότωνε σκυλιά «συνέχεια με όπλο».


Δεκέμβριος 1997/West Paducah, Ky.

O Michael Carneal, 14 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε 3 μαθητές κατά τη διάρκεια της προσευχής που κάνανε στο σχολείο. Είχαν ακούσει τον Carneal να μιλάει και να λέει ότι είχε πετάξει μια γάτα στη φωτιά.

Οκτώβριος 1997/Pearl, Miss.

Luke Woodham, 16 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε δυο συμμαθητές του και τραυμάτισε εφτά άλλους ενώ πριν είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τη μητέρα του. Το ημερολόγιο του Woodham αποκάλυψε ότι, σε μια στιγμή «πραγματικής ομορφιάς», αυτός κι ένας φίλος του είχαν δείρει, κάψει και βασανίσει τον ίδιο τον σκύλο του, τον Sparkle, μέχρι θανάτου.


Αποτέî»ÎµïƒÎ¼Î± εî¹ÎºïŒÎ½Î±Ï‚ για Κακî¿Ï€Î¿Î¯î·ïƒÎ· ζώων

Η βία προς τα ζώα και η βία μέσα στην οικογένεια

Ερευνητές έχουν βρει ότι ο πρώτος στόχος κάποιου που κακοποιεί και χτυπάει ανθρώ-πους είναι συχνά ένα ζώο που ζει μέσα στο σπίτι, και ο δεύτερος στόχος η σύζυγος ή το παιδί του.

Συχνά, οι κακοποιητές μπορούν να ελέγχουν τα θύματά τους, όπως η σύζυγος, με το να απειλούν, να βασανίζουν και/ ή να σκοτώνουν τα ζώα του θύματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Βία Κατά των Γυναικών (Violence Against Women) το Φεβρουάριο του 2000 βρήκε ότι από 111 γυναίκες που τις χτυπούσαν και βρίσκονταν σε καταφύγια μαζί με τα ζώα συντροφιάς τους στη Νότια Καρολίνα, σχεδόν οι μισές δήλωσαν ότι οι τωρινοί ή πρώην σύντροφοί τους άντρες είχαν απειλήσει ή κακοποιήσει τα ζώα τους.


Το 1995 μια μελέτη γυναικών που ζούσαν σε καταφύγια του Wisconsin εξαιτίας της κακοποίησης που δέχονταν στο σπίτι τους, βρήκε ότι 80% των κακοποιητών ήταν βίαιοι προς τα ζώα τους.

Το 1997 μια μελέτη ανακάλυψε ότι εργαζόμενοι στο 85% των μεγαλύτερων καταφυγίων για γυναίκες σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ είχαν ακούσει αναφορές από γυναίκες για περιστατικά κακοποίησης του ζώου τους.

Μια μελέτη που συγκρίνει 101 γυναίκες που ζούσαν με ζώα σε πέντε καταφύγια της Γιούτα, με 120 γυναίκες που ζούσαν με ζώα και δεν βίωναν βία στο σπίτι τους, αποκάλυψε μια τουλάχιστον 50% διαφορά στα περιστατικά αναφοράς κακοποίησης ζώων στο σπίτι.

Αποτέî»ÎµïƒÎ¼Î± εî¹ÎºïŒÎ½Î±Ï‚ για Κακî¿Ï€Î¿Î¯î·ïƒÎ· ζώων

Βίαιοι προς τα Ζώα, Βίαιοι προς τα Παιδιά


Επειδή η βία στο σπίτι κατευθύνεται προς τους αδύναμους, η κακοποίηση των ζώων και η κακοποίηση των παιδιών συχνά συμβαδίζουν.

Γονείς που αμελούν την ανάγκη ενός ζώου για σωστή φροντίδα ή που κακοποιούν ζώα, μπορεί επίσης, να κακοποιούν ή να παραμελούν τα ίδια τους τα παιδιά.

Ενώ η κακοποίηση των ζώων αποτελεί ένα σημαντικό σημάδι κακοποίησης των παιδιών, ο γονιός δεν είναι πάντα αυτός που βλάπτει το ζώο.

Τα παιδιά που κακοποιούν ζώα μπορεί να επαναλαμβάνουν ένα μάθημα που έμαθαν στο σπίτι τους – όπως ακριβώς και οι γονείς, τα παιδιά αντιδρούν στο θυμό ή τη σύγχυση, με βία.


Η βία τους κατευθύνεται στο μοναδικό πλάσμα μέσα στην οικογένεια που είναι πιο ευάλωτο από τα ίδια: ένα ζώο.

Πηγές / Περισσότερες Πληροφορίες

“Animal Cruelty Linked to Violence Against People”. Suite101 [↩]
“Psychology of People Hurting Animals” Suite101 [↩]
C. Bailey-Lloyd. “Animal Cruelty: The Key to Serial Minds” [↩]

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.