Καλά φυλαγμένος εκτός Κύπρου ο χρυσός μας, λέει η Διοικητής της ΚΤΚ

Ο χρυσός είναι ανέπαφος, δεν είναι στην Κύπρο, φυλάγεται σε Κεντρική Τράπεζα μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και και δεν έχουμε συνυπογράψει πώληση, είπε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη.

Η Διοικητής απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, κατά τη συζήτηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην Επιτροπή, είπε επίσης ότι προέκυψε αντιμετωπίσιμη υποτροπή από τη Ρουμανία με τους συμβαλλόμενους για την πώληση των υποκαστημάτων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στη Ρουμανία, ανέφερε ότι ο ΕΛΑ στην Τράπεζα Κύπρου έχει μειωθεί σε αισιόδοξα επίπεδα και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα βοηθά τις ανακριτικές αρχές σε τεχνοοικονομικό επίπεδο όσον αφορά τις έρευνες για το σκάνδαλο στην οικονομία.

Η Διοικητής είπε επίσης πως τα επιτόκια είναι σε οριακό ύψος και ότι περαιτέρω μείωση των καταθετικών επιτοκίων θα αυξήσει τον κίνδυνο εκροών. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις καταθέσεις επειδή η οικονομία έχει το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε η Διοικητής, προσθέτοντας ότι τα δανειστικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα δεκαετιών.

Είπε ακόμα ότι ο αγοραστής του χρήματος επιμετρά τον κίνδυνο και ανέφερε πως δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι η ΚΤ θέλει να διατηρεί ψηλά δανειστικά επιτόκια. Συμπλήρωσε ότι μειώνουμε τον κίνδυνο κάνοντας το τραπεζικό μας σύστημα πιο αξιόπιστο με προσέλκυση και διατήρηση καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε πως το θέμα είναι πολύπλοκο, υπάρχει πρόοδος όμως δεν θα επιλυθεί εύκολα και σύντομα.

Πρόσθεσε πως ως αποτελέσματα της έναρξης διαδικασιών εκποιήσεων, εξέπληξε ο αριθμός αυτών που εξόφλησαν όταν έφτασαν στα πρόθυρα εκποίησης και διερωτήθηκε το λόγο για τον οποίο καθυστέρησε στο πλαίσιο που δίνει το εργαλείο σε αυτόν που έχει τη δυνατότητα να πιέσει αυτούς που μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Είπε ακόμα ότι υπάρχουν τράπεζες που παρουσιάζουν βελτίωση στη μείωση των ΜΕΔ και άλλες που δεν παρουσιάζουν βελτίωση.

Αναφορικά με παρατήρηση Βουλευτών ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης των δανείων, η Διοικητής είπε ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης βούλησης από πλευράς των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν τους πόρους και τη γνώση όπως δεν είχαν και το προσωπικό.

Η κρίση στο τραπεζικό σύστημα προέκυψε με την αλόγιστη επέκταση του τραπεζικού τομέα, που δεν εκτιμήσουμε τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει το δάνειο, αλλά προσμετρούσε ως κριτήριο μόνο τις εξασφαλίσεις ανέφερε.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ως Πρόεδρος της Αρχής Εξυγίανσης επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της ότι η Αρχη Εξυγίανσης ουδεμία ένσταση έχει σε μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της.

Είπε στην Επιτροπή ότι εφόσον η Αρχή Εξυγίανσης καλείται να λειτουργήσει και να επιτελέσει το καθήκον της μέσα σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, προωθεί τις διαδικασίες και ανέφερε στους Βουλευτές : “ψηφίστε νόμο για μεταβίβαση των περιουσιακών της πρώην Λαϊκής στους πιστωτές της και η Αρχή Εξυγίανσης θα τερματίσει κάθε διαδικασία πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων”.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πώληση των περιουσιακών της Λαϊκής, αφού δήλωσε ότι η απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης είναι να πωληθούν , είπε ότι προέκυψε αντιμετωπίσιμη υποτροπή από τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά τους συμβαλλόμενους για την πώληση των υποκαταστημάτων της πρώην Λαϊκής στη Ρουμανία.

Είπε ακόμα ότι συμφωνήθηκε η πώληση των υποκαταστημάτων της Ουκρανίας, ανέφερε ότι είναι γνωστά τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν στη Μάλτα. Πρόσθεσε ότι η Αρχή εξυγίανσης αποφάσισε την πώληση της επενδυτικής στην Ελλάδα.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε επίσης ότι κατέληξε ο διαγωνισμός με δύο μεγάλους οίκους του εξωτερικού για το 9,8% των μετοχών της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου και έχει σχεδόν υπογράψει για τη διαχείριση.

Οσον αφορά στη θυγατρική της πρώην Λαϊκής στη Ρωσία ανέφερε ότι οι προτάσεις για την πώληση της ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο και είπε στην Επιτροπή Θεσμών ότι “ζητήσαμε εξηγήσεις από την Κεντρική της Ρωσίας για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της “.

Σε ό,τι αφορά τον διαχειριστικό έλεγχο στον Συνεργατισμό από τον Γενικό Ελεγκτή, η Διοικητής ανέφερε ότι από στιγμή που υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, την υιοθετεί πλήρως, διευκρινίζοντας ότι η ίδια δεν έχει επίσημη ενημέρωση. Η Διοικητής εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα διαχειριστεί το θέμα του ελέγχου στη Συνεργατική Κεντρική με τον τρόπο που θα διαφυλάξει τα συμφέροντα του Συνεργατισμού. Είπε ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα δέχεται διαχειριστικό έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή κατά τρόπο που να μην επηρεάζει την ανεξαρτησία της.

Σε σχέση με τη συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας με τις έρευνες για εντοπισμό των ενόχων που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα στην τραπεζική κρίση ανέφερε ότι η η ΚΤ έχει σκανάρει δεκάδες χιλιάδες έγγραφα, είπε πως οι ανακριτές είχαν απεριόριστη βοήθεια από τους λειτουργούς της Κεντρικής και συμπλήρωσε πως ακόμα και αυτή τη στιγμή σκανάρονται έγγραφα.

Είπε επίσης ότι “πληρώνουμε τα μισά λεφτά των διαιτησιών ως συμφωνία με την καλή μας θέληση”.

Η Διοικητής, για την υπόθεση Καζακστάν, ανέφερε ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια και καλύτερα να μην συζητηθεί.

Η Διοικητής είπε επίσης ότι για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή σε περίπου 6 μήνες, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος. Ολοκληρώνεται εντός ημερών το νομικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση και θα σταλεί στην ΕΚΤ για παρατηρήσεις και ακολούθως θα πάρει την οδό που λαμβάνουν όλα τα νομοσχέδια, ανέφερε προσθέτοντας ότι η θέση των νομικών συμβούλων της Κεντρικής είναι πως όποια και να είναι η επιλογή θα χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Διοικητή.

Η κ. Γιωρκάτζιη ανέφερε ότι στον παρόν στάδιο η Κεντρική Τράπεζα είναι ανήμπορη να καλύψει κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, επειδή δεν μπορεί να συνέλθει η Επιτροπή Προσωπικού, λόγω παραίτησης ενός μέλους και νομοσχέδιο που στάλθηκε στη Βουλή ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό απερρίφθη από τη Βουλή.

Η Διοικητής είπε ακόμα ότι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών επί του θέματος είναι η αναμονή πλέον του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση.

Οταν τέθηκε από Βουλευτές θέμα συνεργάτη της, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του πρώην Διοικητή της ΚΤ Αθάνασιου Ορφανίδη, η Διοικητής τόνισε στην Επιτροπή ότι περιβάλλει τους συνεργάτες της με πλήρη εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε ότι απορρίπτει τις όποιες αοριστίες και “των τέως και πρώην” για τους συνεργάτες της.

”Απορρίπτω κατηγορηματικά τις αναφορές. Η Κεντρική Τράπεζα είναι μία και δεν διαχωρίζεται” συνέχισε προσθέτοντας ότι “ο εκτελεστικός σύμβουλος χαίρει της εμπιστοσύνης μου”.

Είπε επίσης ότι σε περίπτωση που ένας συνεργάτης υποπέσει σε ολίσθημα και είναι σε γνώση του επικεφαλής, είναι η ευθύνη του επικεφαλής να πάει σπίτι του.

Σε ό,τι αφορά το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, η κ. Γιωρκάτζιη είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, καταγράφονται στα πρακτικά και λαμβάνονται αποφάσεις. “Δεν είμαι ανθρωποδιώχτης, προσπαθώ να εκτελώ με συνέπεια το κάθε ρόλο που μου αναθέτει η πολιτεία”, συνέχισε αναφέροντας στην Επιτροπή ότι “θα στείλει τις επιστολές παραίτησης των παραιτηθέντων μελών αν το επιτρέπουν οι παραιτηθέντες” στη Βουλή.

Ερωτηθείσα εάν ηγέρθη θέμα πειθαρχικών παραπτωμάτων, για άτομα που διορίστηκαν ως διευθυντικά στελέχη τραπεζών, η Διοικητής είπε ότι έγιναν αναφορές, η οποίες ήταν και στη Φρανκφούρτη, ερευνήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν βάση.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών, η Διοικητής αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής, διευκρινίζοντας ότι είναι το πλέον ανεξάρτητο θεσμικό όργανο της Δημοκρατία και νομικά είναι ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που με την Εθνικές Τράπεζες των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ καθορίζουν τη νομισματική πολιτική.

Η Διοικητής επεσήμανε ότι η εποπτεία είναι διαφορετική αρμοδιότητα από τον έλεγχο και ανέφερε ότι ο εποπτικός έλεγχος στα σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου εφαρμόζεται από την ΕΚΤ ενώ για τα λιγότερο σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα από την ΚΤ.

“Πρέπει συνειδητοποιήσουμε ότι η άμεση εποπτεία επί των σημαντικών τραπεζών της Κύπρου ασκείται από την ΕΚΤ” είπε χαρακτηριστικά.

Η Διοικητής είπε ακόμα στην Επιτροπή Θεσμών ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί καθημερινά τα όσα γράφονται και λέγονται δημοσίως. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να προσμετράται το συμφέρον της πατρίδας μας “και να μην πετροβολίομαστε μόνοι μας”.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε στην Επιτροπή ότι υπάρχει άριστη συνεργασία Υπουργείου – Κεντρικής Τράπεζας και ανέφερε πως υπήρξε σαφής βελτίωση του εποπτικού της ρόλου. Είπε ακόμα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον Υπουργό Οικονομικών για την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών είπε ότι είναι άριστη συνεργασία των τραπεζών με την ΚΤ και τηρούνται οι οδηγίες της ΚΤ και του ΕΕΜ, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η εκπρόσωπος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η ΣΚΤ εκπροσωπείται από τον σύνδεσμο τραπεζών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι το ερώτημα που εκκρεμεί είναι “εάν διδαχθήκαμε από τα λάθη”.

Πρόσθεσε ότι γίνεται αλλαγή στην Κεντρική Τράπεζα, έχει εκπονηθεί οδικός χάρτης και βρίσκεται σε καλό δρόμο, όχι στο τέλος του δρόμου, ανέφερε.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις Υπουργού Οικονομικών με Διοικητή και είπε ότι προβλημάτισε το γεγονός ότι είναι ψηλά τα επιτόκια στο δανεισμό και η μεγάλη διαφορά δανειστικού και καταθετικού επιτοκίου.
Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΚΤ βοηθά τις ανακριτικές αρχές, ώστε να πέσει άπλετο φως στη διερεύνηση της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και πρόσθεσε πως έχουν αρχίσει έρευνες για το θέμα της ΣΠΕ Αμμόχωστου.

Στάθηκε στη θέση της Διοικητού ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα ΜΕΔ και διαβεβαίωσε ότι όπου χρειαστεί να επέμβουμε νομοθετικά “είμαστε εδώ για μια πατρίδα καλύτερη από το χθες”.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως είναι άξιον απορίας από τη μια ο Υπουργός Οικονομικών να αναφέρεται σε θαύμα και από την άλλη η Κεντρική Τράπεζα να αναφέρεται σε κρίσιμα επιτόκια και δυσκολία στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ.

Παρατηρώντας ότι πολλά μέλη του ΔΣ της Κεντρικής παραιτήθηκαν, είπε ότι “θέλουμε να τονίσουμε πως η θέση μας είναι η ενίσχυση των ανεξαρτήτων και όχι η αύξηση των υψηλόμισθων εκτελεστικών μελών του ΔΣ”.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέροντας ότι έγιναν κομματικοί διορισμοί στο Συνεργατισμό, είπε πως για αυτό και γίνεται ολομέτωπη επίθεση στον Γενικό Ελεγκτή.

Πρόσθεσε ότι η Διοικητής έδωσε ειλικρινή εικόνα για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Είπε ακόμα ότι η Διοικητής συμφώνησε με την πάγια θέση των Οικολόγων ότι το θέμα των ΜΕΔ θα λυθεί μόνο με τη δημιουργία φορέα μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναμένει την έκβαση της προσπάθειας της Ιταλίας.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένουμε απαντήσεις για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και πρόσθεσε ότι αναμένουμε από την Κυβέρνηση να επαναφέρει το νομοσχέδιο για μεταβίβαση των περιουσιακών της πρώην Λαϊκής στους πιστωτές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy