Καλά κρατούν οι πύργοι και μεγάλα συμφέροντα στα «χρυσά» διαβατήρια

Με τροπολογίες ΔΗΣΥ βολεύτηκαν οι μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοντιβέλοπερς

Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω στο θέμα με τα «χρυσά» διαβατήρια, αφού η Βουλή προχώρησε χθες στην ψήφιση νομοσχεδίων και κανονισμών με στόχο να σώσει ό,τι σώζεται από την αξιοπρέπεια της χώρας, αλλά με τροπολογίες του ΔΗΣΥ, οι οποίες κατατέθηκαν την υστάτη, βολεύτηκαν για άλλη μια φορά οι μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοντιβέλοπερς.

Τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί είχαν κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής για τις πολιτογραφήσεις καταζητούμενων -όπως ο Μαλαισιανός- φυγόδικων, φοροφυγάδων, μελών του καθεστώτος Καμπότζης κτλ. Ωστόσο έτυχαν επεξεργασίας από την Επιτροπή Εσωτερικών, αφού διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλές τρύπες και ασάφειες.

Επίσης, έγιναν διορθώσεις ώστε να ευθυγραμμιστεί η Κύπρος με συστάσεις θεσμών της ΕΕ και οργανώσεων που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Παρά ταύτα, αρκετές από τις πιο πάνω διορθώσεις αντιστράφηκαν με τις τροπολογίες του ΔΗΣΥ, οι οποίες επανέφεραν το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και των κανονισμών που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ενδεικτικά, επανήλθε η πρόνοια με βάση την οποία εάν ο επενδυτής προβεί σε επένδυση σε οικιστική μονάδα αξίας τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ, τότε δεν θα απαιτείται να προβεί σε αγορά άλλης μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, αλλά και η πρόνοια που επιτρέπει την «ανακύκλωση» ακινήτων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για πολιτογράφηση επενδυτή.

Επίσης διαγράφηκε η μεταβατική διάταξη που αφορούσε την εξέταση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την κατάθεση των κανονισμών στις 19 Ιουνίου, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο πολιτογραφήσεων. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη πριν την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτίνα του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, υπέδειξε ότι τα νομοθετήματα αφορούν έναν πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας του τόπου και αγγίζουν τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της Δημοκρατίας. Επεσήμανε επίσης ότι μέχρι το 2013 το σχέδιο εφαρμόστηκε με φειδώ και σοβαρότητα, ώστε να στηριχθεί η οικονομία, αλλά επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μετατράπηκε σε αρπαχτή που εξευτέλιζε το κράτος.

Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία με βάση τα οποία μέχρι το 2013 γίνονταν 30 – 40 πολιτογραφήσεις το χρόνο, αλλά στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στις 700- 800 το χρόνο. Υπενθύμισε επίσης ότι με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν διασύρθηκε το όνομα της Κύπρου μέχρι το Χόλιγουντ, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ότι και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέεται με τις αρπαχτές. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επιχείρησε να αφήσει αιχμές εναντίον της Ε. Μαύρου για τον τρόπο συνεδρίας της Επιτροπής, αλλά εισέπραξε αποστομωτικές απαντήσεις από βουλευτές από διάφορα κόμματα, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy