Καλάθι του νοικοκυριού! Παραµύθια της Χαλιµάς!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Την τελευταία περίοδο έχει ξεκινήσει µια συζήτηση για το καλάθι του νοικοκυριού που οι σηµερινοί κυβερνώντες όχι µόνο το αδειάζουν καθηµερινά, αλλά έχουν φτάσει και σε επίπεδα πλήρους διάλυσής του. Η ακρίβεια και η άνοδος του πληθωρισµού θερίζουν, τα φτωχά λαϊκά στρώµατα µατώνουν, η κρίση διαιωνίζεται, το καλάθι του νοικοκυριού «κοσκινίζεται» καθηµερινά.

Η απερχόµενη κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ, ούτε θέλει, ούτε µπορεί να τα βάλει µε τον πυρήνα της ακρίβειας, την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Μόνο αναποµπές ξέρουν να κάνουν στις προτάσεις που κατατίθενται από το ΑΚΕΛ για την ανακούφιση του λαού.

Ξύπνησαν πολύ αργά οι κυβερνώντες για να συζητήσουν θέµατα που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης και καθηµερινής επιβίωσης των λαϊκών οικογενειών. Συζητούν για ένα καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο παραπέµπεται στις ελληνικές καλένδες όταν τις φτωχοποιηµένες οικογένειες κυριολεκτικά τις κατατρώει το κύµα της ακρίβειας. Αφήνω το γεγονός ότι πρόκειται για µια κάκιστη αντιγραφή της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα, που και αυτό έχει ξεσηκώσει ένα τεράστιο κύµα διαµαρτυρίας.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι από αυτό το εγχείρηµα για µείωση των τιµών, απουσιάζει παντελώς ο διάλογος µε τους άµεσα εµπλεκόµενους, τους καταναλωτές, τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, τη Βουλή.

Στην ουσία αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ αγοράζει χρόνο για επικοινωνιακούς περισσότερο λόγους, παρά ουσία. Μόνο εµπαιγµοί και κοροϊδία. Παραµύθια της Χαλιµάς που λέµε!

Επί του προκειµένου όµως, η κυβέρνηση δεν απαντά, ούτε θέλει να συζητήσει µε συντεταγµένο τρόπο και µέθοδο για τα θέµατα της φτώχειας και της ακρίβειας.

Οι σηµερινοί κρατούντες δεν απαντούν στους διαχρονικά χαµηλούς µισθούς -ειδικά σήµερα που ο πληθωρισµός κυριολεκτικά καλπάζει, τα επιτόκια των τραπεζών αυξάνονται και η Κύπρος είναι η µοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου έχουν καθηλωθεί οι µισθοί. Σηµειώνω ότι µε έναν πληθωρισµό της τάξης του 10% και άνω και τον κατώτατο µισθό να µην αρκεί ούτε για τα ενοίκια, σύµφωνα µε τους όρους της αγοραστικής δύναµης, ιδιαίτερα η νέα γενιά του τόπου υποφέρει.

∆εν απαντά ακόµα στην εκτίναξη των τιµών της ενέργειας, των καυσίµων, που ενώ το κράτος σ’ αυτή την κρίσιµη στιγµή θα έπρεπε να αποδεικνύει στην πράξη τη στοργή του για τους ανθρώπους, κοιτάζει να κάνει µαξιλαράκια, φτάνοντας στο 1 δισεκατοµµύριο ευρώ σε έσοδα.

Ούτε ασφαλώς απαντά στις τεράστιες πληθωριστικές τάσεις, λόγω της επεκτατικής διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συµπερασµατικά, έχουµε µια κυβέρνηση που βρίσκεται µακράν των κοινωνικών αναγκών και των λαϊκών απαιτήσεων.

Το ΑΚΕΛ επιµένει. Προτάσσει ένα αγωνιστικό πλαίσιο ανακούφισης του λαού µε συγκεκριµένες προτάσεις, απαιτεί ταυτόχρονα ουσιαστικές αυξήσεις στους µισθούς, κατάργηση του 12% του πέναλτι των συντάξεων, αύξηση συντάξεων και επαναφορά της ΑΤΑ.

Στην πραγµατικότητα η σωτηρία του λαού, η αναχαίτιση του σηµερινού κύµατος φτώχειας και ακρίβειας στα τρόφιµα, την ενέργεια, τη στέγαση, στις κοινωνικές ανάγκες, απαιτεί µια προοδευτική – δηµοκρατική αλλαγή. Χρειαζόµαστε κράτος και κυβέρνηση µε όραµα και κοινωνική ευαισθησία και όχι αναλγησία. Οι επερχόµενες προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 2023 µπορούν και πρέπει να σηµατοδοτήσουν µια νέα αρχή για τον τόπο. Η ανάγκη να αλλάξουµε τα πράγµατα είναι επιτακτική περισσότερο από κάθε φορά. Είναι ζωτικής σηµασίας η Κύπρος να αλλάξει πορεία.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η µοναδική ανεξάρτητη υποψηφιότητα που συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, διαθέτει το όραµα και το πρόγραµµα, έχει τις γνώσεις και τις εµπειρίες, είναι έντιµος, καθαρός και αξιόπιστος για να εµπνεύσει το λαό µας, να δικαιώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy