ΠτΔ σε ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν ευθυνόταν και δεν ευθύνεται η ε/κ πλευρά για τις θέσεις που εκφράζονται στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλα τα κόμματα και τις ηγεσίες τους στη μέγιστη δυνατή ενότητα για να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, αναφέρει ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας  Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε γραπτή του απάντηση στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει στην γραπτή του απάντηση ότι οι διαχρονικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά και οι θέσεις που εκφράζονται πρόσφατα για την Κύπρο είναι πολύ καλά γνωστές. Και για αυτές δεν ευθυνόταν και δεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζει, δήλωσε και επαναλαμβάνει συνεχώς την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί εκ νέου σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των διαχρονικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και διαρκούς λύσης.

“Έχει εκφράσει και έχει μεταφέρει επίσης το τελευταίο διάστημα την αποφασιστικότητα του και την ισχυρή πολιτική του βούληση να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, συμβάλλοντας εποικοδομητικά σε συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών.Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλα τα κόμματα και τις ηγεσίες τους στη μέγιστη δυνατή ενότητα για να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς” καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό θα εξαρτηθούν από τις τοποθετήσεις των διαφόρων πλευρών 

Το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό θα εξαρτηθούν από τις τοποθετήσεις των διαφόρων πλευρών και πρωτίστως της τουρκικής που «απαράδεκτα επιμένει σε θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την έναρξη της όποιας διαδικασίας», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά του ΟΧΙ και την Λαϊκή Γειτονιά, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι έχει τεράστια σημασία πώς θα συμπεριφερθεί και η ε/κ πλευρά. «Πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο που από την μια να  αφαιρεί τα όποια προσχήματα από την Τουρκική πλευρά και από την άλλη να δημιουργεί προϋποθέσεις που θα σπρώχνουν, θα υποχρεώνουν την  Τουρκία και την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας να επιστέψει πίσω στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του κ. Αναστασιάδη».

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ υπέβαλλε από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 ολοκληρωμένη πρόταση για το πιο πάνω αλλά «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν εισακουστήκαμε. Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο κ. Αναστασιάδης, διότι αντιλαμβάνεστε εκείνος διαχειρίζεται το Κυπριακό. Δεν σας κρύβω ότι εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα όσα συζητιούνται τις τελευταίες μέρες».

Αναφερόμενος στις Βρετανικές ιδέες και τον ισχυρισμό ότι το ΑΚΕΛ τις απορρίπτει επειδή προέρχονται από την Βρετανία, ο ΓΓ του κόμματος είπε ότι «είναι μεγάλη ανοησία αυτό το πράγμα. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει τις συγκεκριμένες ιδέες για το περιεχόμενο το οποίο έχουν, περιεχόμενο το οποίο αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε συνομοσπονδία. Ε, δεν πρόκειται ποτέ το ΑΚΕΛ να δεχτεί ούτε δύο κράτη, ούτε συνομοσπονδία και αυτό νομίζω ότι το έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Δεν είναι σήμερα που είμαστε ξεκάθαροι ότι εμείς το μόνο που συζητούμε είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι την πολιτική ισότητα την έχουμε αποδεχτεί από το 1991 ως Κυπριακή Δημοκρατία «και διερωτώμαι γιατί πρέπει να συζητούμε σήμερα για τα θέματα της πολιτικής ισότητας»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.