Παράθυρα/ Ορίζοντας

Κάλεσμα για συμμετοχή σε ημερίδα για τον Πολιτισμό στην εποχή της κρίσης και της πανδημίας  

Η Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην ΕΕΑ/ΒΠΑ και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο(GUE/NGL) διοργανώνουν εκδήλωση για τον πολιτισμό με θέμα: «Πολιτισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid 19. Επιπτώσεις- προοπτικές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, 18.00 στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία (λεωφόρος ΡΙΚ).

Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ καλεί καλλιτέχνες και εκπρόσωπούς φορέων να παραστούν και να παρεμβούν στη συζήτηση παρουσιάζοντας τις δικές τους θέσεις-εισηγήσεις για το πιο πάνω θέμα.

Τίθεται στην ανακοίνωση το πλαίσιο της συζήτησης: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι απασχολούμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, τους πρώτους μήνες της πανδημίας του Covid 19, απώλεσαν το 80% του κύκλου εργασιών τους. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι ευρωπαϊκοί Τομείς Πολιτισμού και Δημιουργίας αντιπροσωπεύουν το 4% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από 7,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη των 27, εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει το μέγεθος των επιπτώσεων  στο σύνολο πλέον της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κρατών στην ΕΕ.


Την ίδια στιγμή, η πείρα από την μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπιση του πολιτισμού από τις κυβερνήσεις δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον, αφού ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητές τους. Οι προτάσεις για τον Προϋπολογισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ  δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ούτε του Πολιτιστικού Τομέα  ούτε του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα στην Κύπρο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού επιπρόσθετα με τους διαρκώς μειωμένους προϋπολογισμούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, τα όποια μέτρα λήφθηκαν, ήρθαν αργοπορημένα, ήταν ανεπαρκή και στις πλείστες περιπτώσεις αναποτελεσματικά.

Είναι γι’ αυτό, που χρειάζεται να τεθούν σε εγρήγορση οι δυνάμεις που αναγνωρίζουν την αξία του αληθινού πολιτισμού, ως δείκτη της ακμής μιας κοινωνίας και να απαιτήσουν την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας καθώς και της θεσμικής αναγνώρισης της επαγγελματικής υπόστασης του καλλιτέχνη-δημιουργού.»

Τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και της GUE/NGL για τον Πολιτισμό θα καταθέσουν οι: ο ΓΓ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού,  και ο συντονιστής της GUE/NGL στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας της Ευρωβουλής   Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Ημερίδα  για τον Πολιτισμό

Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, 18.00

Συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους Φορέων και εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στα τηλέφωνα 99419060 και 22589585 ή στα email: [email protected] και [email protected]

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.