Κάλεσμα στον ΠτΔ να είναι διεκδικητικός στις συνομιλίες

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό κλήθηκαν να σχολιάσουν μέσω ΑΣΤΡΑ, εκπρόσωποι των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων του νησιού.

Ομαλότητα διαπιστώνει στις συνομιλίες η πρόεδρος της γυνκαικείας οργάνωσης και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, διεκδικητική διαπραγμάτευση ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ενώ Γιώργος Γεωργίου του ΔΗΚΟ και Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί.


Οι αντιδράσεις σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η Ξένια Κωνσταντίνου.

Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν αυτή τη διαδικασία με την επιθυμία να καταλήξουμε κάπου που να φέρνει πιο κοντά τη λύση και μια άλλη σχολή σκέψης που δεν θέλει τη διαδικασία να ολοκληρώνεται.

Είπε ακόμα ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα.


Εκτίμησε ότι υπάρχει μια ομαλότητα στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι φαίνεται να καταλήγουμε σε μια ενδεχόμενη συμφωνία που μπορούν να υπερασπιστούν οι δύο ηγέτες ενώπιον του λαού ενόψει δημοψηφισμάτων.

Χριστοφίδης: Να αποφύγουμε πιέσεις και εκβιασμούς

Το σημαντικό στην συζήτηση του εδαφικού στη Γενεύη είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε ενώπιον πιέσεων, απειλών ή εκβιασμών, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδηνα να διαπραγματευτεί διεκδικητικά.


Επί της ουσίας, ανέφερε ότι υπάρχουν πάγιες θέσεις της πλευράς μας και υπέδειξε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση με ένα χάρτη χειρότερο από αυτόν του Σχεδίου Ανάν.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι το κόμμα έχει διαχρονικές θέσεις τις οποίες στηρίζει με ευλάβεια και έχουν δικαιωθεί διαχρονικά.

Είπε ότι Ττώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις, προσθέτωντας πως η Ε/κ πλευρά έχει θέσεις πάνω στις οποίες ο Πρόεδρος πρέπει να διαπραγματευτεί χωρίς παλινωδίες.


ΔΗΚΟ: Να δούμε πρώτα τις προθέσεις της Τουρκίας

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΔΗΚΟ, Γιώργος Γεωργίου επέκρινε τους χειρισμούς και την τακτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Εκ των πραγμάτων, ανέφερε, στη διακυβέρνηση στα πλαίσια της επιδιωκόμενης ομοσπονδίας πρέπει να δώσουμε γιατί είμαστε το κράτος.


Ωστόσο, πρόσθεσε, το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και οι έποικοι είναι πτυχές που η Ε/κ πλευρά έπρεπε να πάρει μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Σχολιάζοντας την επικείμενη διαπραγμάτευση για το εδαφικό, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να δούμε τις προθέσεις της Τουρκίας.

Ευσταθίου: Περιλήψεις όχι έγγραφα διαθέσιμα στο Προεδρικό


Στο Προεδρικό δεν υπάρχουν τα έγγραφα των συνομιλιών αλλά σημειώσεις και περιλήψεις του τι έχει συζητηθεί.

Αυτό ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου καταγγέλλοντας ότι οι πολίτες και τα κόμματα δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις.

Δεν ξέρουμε, είπε, τι συζητείται για το μέλλον μας και τι πραγματικά έχει αποδεχθεί και υπογράψει ο Πρόεδρος. Όπως είπε, τα έγγραφα κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.


Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως όταν ο Πρόεδρος κάνει αναφορά σε κάποια σύγκλιση θα έπρεπε να υπάρχει στα έγγραφα. Αν όχι, πρόσθεσε, είτε είναι δική του ερμηνεία ή υπάρχουν και άλλα έγγραφα τα οποία αποκρύπτονται.

Είπε επίσης ότι το έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο για τους έποικους, δεν υπήρχε στο Προεδρικό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.