Κάλεσμα στους Κύπριους να ψηφίσουν κατά του Brexit

Φωτογραφία: Shutterstock

Με μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης, ευχές για την επανένωση της Κύπρου, αλλά και εκκλήσεις για υπερψήφιση της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου διοργανώθηκε και φέτος στο Λονδίνο η «Ημέρα Κύπρου», η μνημόνευση των δεινών και των ελπίδων του νησιού με αφορμή τον εορτασμό του ιδρυτή της Κυπριακής Εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα.

Στην εκδήλωση της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στο Wood Green του βορείου Λονδίνου το «παρών» έδωσαν Βρετανοί βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες, στελέχη της οργανωμένης παροικίας και πλήθος κόσμου, ενώ στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Κουκουλαρίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην «οικουμενική σπουδαιότητα» του Κύπριου Αποστόλου Βαρνάβα στάθηκε στις εν εξελίξει συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

«Ενώ έχει επιτευχθεί συναντίληψη σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της κατανομής εξουσίας, του περιουσιακού και της οικονομίας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμούσες διαφορές στα προαναφερθέντα. Για παράδειγμα, δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε ουσιαστικές συζητήσεις σε δύο καθοριστικά κεφάλαια, αυτό των εδαφικών αναπροσαρμογών και αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων», είπε ο Γενικός Πρόξενος.

Συμπλήρωσε ότι η «η πλευρά μας έχει ως αρχή να παρουσιάσει στο λαό ένα ξεκάθαρο σχέδιο χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και κενά που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του». Πρόσθεσε ότι η συμβολή της Τουρκίας είναι κεντρικής σημασίας και ότι υπάρχουν προσδοκίες σχετικά με επιρροή που ασκεί στην Άγκυρα η Βρετανία, με την κυβέρνηση της οποίας υπάρχει τακτική επαφή προς αυτό το σκοπό.

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος τόνισε τη σημασία της ειρήνης και σημείωσε ότι όλοι πρέπει να προσεύχονται για αυτή, καθώς και για την «απελευθέρωση».

Παρών στην εκδήλωση στον ελληνορθόδοξο ναό ήταν και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του τοπικού δήμου του Χάρινγκεϊ, ο τουρκικής καταγωγής Αλί Γκιουλ Οσμπέκ. Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το κεντρικό μήνυμα περί «ειρήνης, συμβίωσης, φιλίας και καλής γειτονίας». Είπε επίσης πως είναι υπερήφανος που είναι δήμαρχος σε μία περιοχή όπως το Χάρινγκεϊ, που αποτελεί πρότυπο πολυπολιτισμικού δήμου με την κυπριακή, την τουρκική, την κουρδική και άλλες κοινότητες να συνεισφέρουν στο Λονδίνο με την εργασία τους, την ισότητα μεταξύ τους, τον πολιτισμό τους και την ποικιλομορφία που αποτελεί τρόπο ζωής.

«Βοηθάμε ο ένας τον άλλον με ειρηνικό τρόπο, συμβιώνουμε ειρηνικά, είμαστε φίλοι και είμαι περήφανος για τον αντίκτυπο αυτής της κοινότητας», είπε ο δήμαρχος Χάρινγκεϊ.

Παρούσα ήταν και η τοπική βουλευτής των Εργατικών Κάθριν Γουέστ που δήλωσε ότι είναι πάντα μεγάλη ευχαρίστηση να παρίσταται σε αυτή την ευκαιρία εορτασμού και επαναβεβαίωσης της πίστης των Ελληνοκυπρίων της Βρετανίας.

Στη συνέχεια η κα Γουέστ ένωσε τη φωνή της μαζί με αυτές πολλών Βρετανών και Κύπριων πολιτικών και αξιωματούχων που καλούν τους Κύπριους της Βρετανίας να προσέλθουν στην κάλπη για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: «Ενθαρρύνουμε ως Εργατικό Κόμμα τους πολίτες να ψηφίσουν γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλοί επιλέγουν έναν λαϊκίστικο τρόπο πολιτικής, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε στην ΕΕ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη συνεργασία, για όλα τα σημαντικά οφέλη αυτής της συνύπαρξης. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα και τώρα δεν είναι ώρα για τη Βρετανία να απομακρύνεται. Τώρα είναι ώρα συνεργασίας και αξιοποίησης του διαλόγου και της συζήτησης για την κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η μετανάστευση, τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία των νέων – δεν είναι ώρα για κατακερματισμό και αποξένωση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές συγκρούσεις», επισήμανε η Βρετανίδα βουλευτής, προσθέτοντας ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία θα έκλεινε την πόρτα σε μια ευκαιρία για τους νέους για ειρήνη, για διατήρηση του διαλόγου: «Ναι, χρειάζεται να βελτιώσουμε το πώς λειτουργεί η Κομισιόν, αλλά δεν πρέπει να επέλθει το Brexit. Θέλουμε συνέχιση της συνεργασίας ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε την ειρήνη την οποία απολαμβάνουμε».

Στο ίδιο πνεύμα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Ανδρέας Παπαευριπίδης είπε: «Δράττομαι της ευκαιρίας για μία θερμή έκκληση προς τους πάροικους στις 23 Ιουνίου να βγουν έξω να ψηφίσουν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Είναι εθνικής σημασίας για εμάς, για αυτά που περνούμε τώρα στην Κύπρο, το ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι άριστη η σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Άρα πάμε να ψηφίσουμε, αυτό είναι το μήνυμα που δίνω».

Τέλος και ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος απηύθυνε μήνυμα προς τους ομογενείς με δικαίωμα ψήφου να απορρίψουν τo Brexit: «Ενθαρρύνουμε και τονίζουμε ότι πρέπει να μείνει στην Ευρώπη αυτή η χώρα που μας φιλοξενεί και για αυτό λέμε και εμείς στον κόσμο μας να πάει να ψηφίσει, να μην κλειστεί στο σπίτι. Η φωνή μας πρέπει να ακούγεται, έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και για τους παρόντες και για όσους θα ακολουθήσουν».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy