Κάλεσμα της ΠΕΟ στην πολιτεία για κοινωνικά μέτρα

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εκτιμά ότι επιβάλλεται άμεσα η πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα, για να επανέλθει η κοινωνική ισορροπία σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εργασίας και τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και προς την κατεύθυνση αυτή η ΠΕΟ θα εργαστεί συστηματικά, ώστε να προωθηθεί και νομοθετικά η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από τους εργοδότες των συλλογικών συμβάσεων.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία ενέκρινε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2015, η ΠΕΟ αναφέρει ότι τα δυο νομοσχέδια που είχαν αυτό τον στόχο και έχουν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα έχει αποσύρει προς όφελος των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι για την υλοποίηση αυτού του στόχου η ΠΕΟ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και συντονίζεται με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία αναφέρει πως είναι προφανές ότι για να υπάρξει ανατροπή αυτής της κατάστασης επιβάλλεται να τερματιστούν οι πολιτικές λιτότητας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ενώ σημειώνει πως οι ανησυχίες της για το ΕΕΕ όπως είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, επαληθεύτηκαν στην πράξη και καταδείχτηκε ότι η όλη προσπάθεια πέραν από τη δημιουργία εντυπώσεων είχε στόχο τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους μέσα από την ανακατανομή των υφιστάμενων κοινωνικών παροχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΠΕΟ απαιτεί από την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της και να επανέλθει με μέτρα κοινωνικής πολιτικής που να στηρίζουν πραγματικά τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Το Γενικό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι συνθήκες απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση ενάντια στις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής λιτότητας που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και την Τρόικα.

Όπως συμπληρώνει το επόμενο χρονικό διάστημα το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα όπως η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών, τα ωράρια καταστημάτων, τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, καθώς επίσης την κρίση θεσμών.

Για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η ΠΕΟ θεωρεί ότι η κυβέρνηση με τις ενέργειες της έχει οδηγήσει σε μεγάλη πισωδρόμηση και στασιμότητα την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εγκατέλειψε την κοινωνική συμφωνία που υπήρχε από το 2001, για το μοντέλο και τον τρόπο εφαρμογής του ΓΕΣΥ και ενεργεί έτσι ώστε να παραδώσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμφέροντα.

Καλεί την κυβέρνηση να τερματίσει τις όποιες διαδικασίες για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ και να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην εφαρμογή του, ενώ προσθέτει ότι προς την κατεύθυνση αυτή το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για συλλογική και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων για αποτροπή της εμπορευματοποίησης και του ξεπουλήματος της υγείας.

Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών, το Γενικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την σταθερή θέση της ΠΕΟ ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στους ημιδημόσιους οργανισμούς.
Σε σχέση με τα ωράρια καταστημάτων, η ΠΕΟ καλεί τη Βουλή να απορρίψει τους προτεινόμενους κανονισμούς και να επανέλθει η ρύθμιση του ζητήματος για τις τουριστικές περιοχές στα πλαίσια των κριτηρίων που προνοεί η νομοθεσία, ενώ για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο από τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ανοίγει τον δρόμο προς τις τράπεζες, για μαζικές εκποιήσεις οικογενειακών κατοικιών χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και ατόμων από τις ευάλωτες ομάδες που αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης και της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους.

“Το πλαίσιο”, είπε, “για την αφερεγγυότητα όπως ψηφίστηκε δεν αποτελεί δίχτυ προστασίας για τους πολίτες και αδυνατεί να παράσχει επαρκή και αποτελεσματική προστασία σ’ όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες”.

Σχετικά με την κρίση θεσμών, εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για το πόρισμα Καλλή, με το οποίο κατηγορείται ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, για ποινικά αξιόποινες πράξεις, καθώς και την κρίση που δημιουργείται στη Γενική Εισαγγελία και τις προεκτάσεις της στις σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους θεσμούς.

“Η καταρράκωση των θεσμών, δημιουργεί συνθήκες που συνιστούν απειλή για την ομαλή δημοκρατική λειτουργία. Υπογραμμίζουμε τη μεγάλη θεσμική ευθύνη που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο ανώτατος άρχοντας αυτού του τόπου, ο οποίος δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μέρος του προβλήματος αλλά με τις ενέργειες του να βοηθήσει στη λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών, στην επαναφορά του σεβασμού και της αξιοπιστίας των θεσμών”, αναφέρει.

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τους στόχους του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου για το 2015 και βασική επιδίωξη για το 2015 είναι η περαιτέρω οργανωτική ανάπτυξη της ΠΕΟ, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται καθοριστικό στους καθημερινούς αγώνες, για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy