Κάλεσμα του ΑΚΕΛ σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του 1974Με αφορμή την 46η επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020, ώρα 8:00 μ.μ. στο Γήπεδο του Άδωνη Ιδαλίου, με ομιλητή το ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος , η 15η Ιουλίου 1974 είναι η μέρα της μεγαλύτερης προδοσίας που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ ήταν η κλιμάκωση μια μακρόχρονης τρομοκρατίας και προπαγάνδας που είχε στο στόχαστρο την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Πρόεδρο Μακάριο και το ΑΚΕΛ. Τελικός στόχος ήταν να ανοίξει ο δρόμος στην Τουρκία και να προωθηθεί η διχοτόμηση της Κύπρου όπως αποφάσισε το ΝΑΤΟ.

Πραξικόπημα και εισβολή συνδιοργανώθηκαν από το ΝΑΤΟ, την Τουρκία, τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄. Οι πραξικοπηματίες ήταν συνειδητά και πρόθυμα ενταγμένοι σε αυτό το σχέδιο. Ούτε παρασύρθηκαν, ούτε ξεγελάστηκαν. Άλλωστε, ακόμα και όταν ο Αττίλας διάβηκε την κερκόπορτα οι χουντικοί από την Αθήνα εμπόδισαν με κάθε τρόπο την ενίσχυση των κυπριακών δυνάμεων απέναντι στον Αττίλα. οι δε εοκαβητατζήδες κρύφτηκαν στα μετόπισθεν και οι χουντικοί αξιωματικοί στην Κύπρο εγκατέλειπαν τις μονάδες τους, αφήνοντας τα παλικάρια του λαού μας σε άνισο και προδομένο αγώνα απέναντι στους εισβολείς. Η Ιστορία έγραψε ότι η μεγαλύτερη προδοσία διαπράχθηκε από την εθνικοφροσύνη

Ματαιοπονεί η κυβερνώσα παράταξη, η δεξιά και η ακροδεξιά του τόπου αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να αναποδογυρίσουν την Ιστορία και να ξεπλύνουν το γριβικό φασισμό. όσα στεφάνια, μνημόσυνα και ανδριάντες κι αν τους κάνουν, όσο κι αν εξωραΐζουν τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς παρουσιάζοντας τους και σήμερα ως «ισχυρούς σύμμαχους» και «εγγυητές της ασφάλειάς μας». Ο λαός μας γνωρίζει ποιοι τον αιματοκύλισαν και τον ξερίζωσαν από τη γη του. Ο λαός μας γνωρίζει ποιοι είναι οι προδότες και ποιοι είναι οι ήρωες του τόπου, ακόμα και αν δεν το μεταδίδει το κρατικό κανάλι, ακόμα και αν το αποσιωπούν οι κυβερνώντες.

Το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής στους αγωνιστές της Αντίστασης, στις δημοκρατικές δυνάμεις του λαού μας που αντιστάθηκαν στον εοκαβήτικο φασισμό. Τιμά τους αντιστασιακούς που υπερασπίστηκαν ένοπλα τη Δημοκρατία στο Προεδρικό, στην Αρχιεπισκοπή, στο Εφτάπατο, στο Γ΄ Γυμνάσιο της Λεμεσού, στο Κολόσσι, στο Καϊμακλί, στην Πάφο, στον Άη Γιάννη της Λάρνακας. Τιμά όσους αναμετρήθηκαν με τους φασίστες πραξικοπηματίες στις φυλακές, στις ανακρίσεις, στα βασανιστήρια.

Σήμερα, μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας ολόκληρου του λαού στη βάση του στόχου για λευτεριά και επανένωση της πατρίδας μας, για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Μήνυμα αντίστασης στα εθνικιστικά ιδεολογήματα τα οποία οδηγούν σε καταστροφές και προδοσίες. Μήνυμα αγώνα για μια Κύπρο ανεξάρτητη, ελεύθερη και ενωμένη, γέφυρα ειρήνης των λαών της περιοχής και όχι προγεφύρωμα ξένων δυνάμεων. Με αφορμή την 46η επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής την Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020, ώρα 8:00 μ.μ. στο Γήπεδο του Άδωνη Ιδαλίου, με ομιλητή το ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.