Καλή ψήφο!

Της Ελένης Μαύρου

Είναι φυσικό η διακυβέρνηση των τελευταίων οκτώ (και) χρόνων και τα πολιτικά, οικονοµικά και κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία βρισκόµαστε να αντανακλούν και στις συζητήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήµερα.

Τις τελευταίες βδοµάδες ακούσαµε πολλά. Σε αρκετές περιπτώσεις στα µεγάλα λόγια χανόταν το µικρό, το απλό, το ουσιώδες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα πολυτελή διαφηµιστικά φυλλάδια και οι διαφηµίσεις στις πινακίδες απλώς έκρυβαν την απουσία ιδεών, οράµατος, γνώσης.

Οι εκλογές σήµερα δεν αφορούν τους υποψηφίους ή τις κοµµατικές ηγεσίες.

Αφορούν τη ζωή µας, την καθηµερινότητά µας, το δικαίωµα να ονειρευόµαστε και να διεκδικούµε µια καλύτερη ζωή. Και µπορούν να προκρίνουν αν θα βαδίσουµε ως κοινωνία στο δρόµο του εκσυγχρονισµού ή της οπισθοδρόµησης, αν θα ανοίξει η προοπτική µιας καλύτερης ζωής για την πλειοψηφία του λαού, αν θα ξαναζωντανέψει η ελπίδα για επανένωση του τόπου µας.

Aυτό είναι το διακύβευµα των εκλογών.

Κάποιοι µας θέλουν να πιστέψουµε ότι η πολιτική είναι ανίκανη να λύσει τα προβλήµατά µας, να βελτιώσει τις συνθήκες της καθηµερινότητάς µας, να δώσει διεξόδους. Κάποιοι µας θέλουν να πιστέψουµε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, ότι δεν αξίζει να παλέψουµε, γιατί κάθε προσπάθεια είναι χαµένη από χέρι.

Κάθε ψήφος όµως µπορεί να δυναµώσει την πεποίθηση ότι η πατρίδα µας δεν µπορεί να ζει άλλο µοιρασµένη. Ότι θέλει να ζήσει ελεύθερη και επανενωµένη.

Κάθε ψήφος µπορεί να δυναµώσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που ωφελούν τους λίγους, ενάντια σε όσα κρατούν τον τόπο µας δεµένο στο παρελθόν.

Κάθε ψήφος µπορεί να δυναµώσει την αντίσταση στη διαφθορά και την ηµετεροκρατία.

Κάθε ψήφος µπορεί να δυναµώσει την αντίσταση στο διχασµό και την πόλωση, στον αυταρχισµό, την αλαζονεία και την υποτίµηση της νοηµοσύνης µας.

Γι’ αυτό οι σηµερινές εκλογές µάς αφορούν όλους. Γιατί αφορούν αυτά που µας ενώνουν. Aυτά που µας εµπνέουν. Aυτά που αξίζουµε. Αυτά που πρέπει να αλλάξουµε για να γίνει η ζωή µας καλύτερη.

∆ηλώνοντας «παρών».

Γιατί η δηµοκρατία είναι συµµετοχική διαδικασία. Γιατί η αδιαφορία και η απάθεια, η αποχή, δεν αλλάζουν τα πράγµατα. Τα πράγµατα αλλάζουν από άνδρες και γυναίκες που νοιάζονται για τους γύρω τους, για τον τόπο µας. Και οι εκλογές µπορεί να µην είναι ο µόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγµατα, αλλά είναι ένα όπλο που έχουµε στα χέρια µας και δεν επιτρέπεται να το παρατούµε.

Γιατί έχουµε ανάγκη την ενίσχυση εκείνων των δυνάµεων της κοινωνίας µας που επιδιώκουν την αποκατάσταση της πολιτικής και των δηµοκρατικών θεσµών, τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, την ευηµερία µέσα από την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι. Και εκείνοι που λεν «όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο», καλά κάνουν να το σκεφτούν ξανά. Γιατί µια τέτοια θέση µόνο τους ένοχους βολεύει.

Η επιλογή σήµερα είναι µεταξύ της ελπίδας και της στασιµότητας. Ο καθείς µπορεί να γίνει η δύναµη που θα αλλάξει τα πράγµατα.

Καλή ψήφο!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.