Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδωσε για άλλη μια φορά χθες πλήρη κάλυψη στον πρώην Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη, λέγοντας ότι «έχει τις λιγότερες ευθύνες» για την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε και η οποία οδήγησε στα γεγονότα του 2013.

Μιλώντας στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης και ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμος να πει mea culpa για την κάλυψη που παρέχει στον Αθ. Ορφανίδη, ο Ν. Παπαδόπουλος είπε ότι «κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το τι συνέβη το 2013». Ωστόσο έσπευσε να εξαιρέσει τον Αθ. Ορφανίδη, λέγοντας ότι «απ’ όλους μας έχει τις λιγότερες ευθύνες». Σημειώνεται ότι ο Ν. Παπαδόπουλος ζητούσε μέχρι την τελευταία στιγμή επαναδιορισμό του Αθ. Ορφανίδη.

Ο πρώην Διοικητής ελέγχεται για μία σειρά από θέματα όπως η παροχή έκτακτης ρευστότητας ELA προς τη Λαϊκή από το 2009, η μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων, μάλιστα την ώρα που άλλες τράπεζες του εξωτερικού τα ξεπουλούσαν, η μεγάλη επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό, η εξαγορά της Uniastrum, η μετατροπή της Μαρφίν Λαϊκής από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα, οι πωλήσεις αξιογράφων από τις τράπεζες σε καταθέτες με παραπλανητικές πληροφορίες κ.τ.λ..

Ο Αθ. Ορφανίδης δήλωνε ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι ισχυρές και ότι «αντέχουν ακόμα και ένα μεγάλο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα». Αντίθετα ο Όλι Ρεν καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν κατ’ επανάληψη ότι: «Ήταν τα προβλήματα στις τράπεζες που προκάλεσαν προβλήματα χρέους και την οικονομική παρακμή της Κύπρου και όχι το αντίθετο». Ωστόσο ο Ν. Παπαδόπουλος επέμεινε και χθες ότι ο Αθ. Ορφανίδης «έχει τις λιγότερες ευθύνες».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου