Καλλιέργεια κουλτούρας για μείωση των οικιακών αποβλήτων

Το θέμα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων δεν εμπίπτει στην ευθύνη ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας, όμως έχει την ευθύνη διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας για το συγκεκριμένο θέμα.

Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας στην κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Περιβάλλοντος, υπάρχει συνεργασία για την εκπόνηση στα σχολεία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε το πρόγραμμα κομποστοποίησης στα σχολεία, που εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Άλλα παραδείγματα ήταν η εφαρμογή από τα σχολεία, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης της αειφόρου περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής πολιτικής, συγκεκριμένων μέτρων και παρεμβάσεων για τη μείωση των απορριμμάτων, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RETHINK. Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Τηγανοκίνηση», που αφορά την ανακύκλωση των τηγανελαίων από τα νοικοκυριά και σε αυτό συμμετέχουν πέραν των 50 σχολείων.

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι στο Αναλυτικό Πρόγραμμα υπάρχει ειδική θεματική ενότητα για τα απορρίμματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα οικιακά απόβλητα, ενώ σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων έχουν συγγραφεί από τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, αναφορικά με την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών στα θέματα οικιακών αποβλήτων.

Άννα Μισιαούλη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.