Καλλιεργούν κλίμα φόβου για την αυριανή πορεία – Έντονη κινητικότητα στην Αστυνομία

Επεισόδια σημειώθηκαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από ομάδες πολιτών κατά της διαφθοράς, Λευκωσία 13 Φεβρουαρίου 2021.ΚΥΠΕ

Ασκήσεις επί χάρτου κάνει η Αστυνομία για την αστυνόμευση των δύο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται για αύριο σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η Αστυνομία δηλώνει ότι καθηκόντως θα βρίσκεται και θα αστυνομεύσει τις εκδηλώσεις.

Σήμερα θα γίνει νέα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας προκειμένου να «κλειδώσει» το επιχειρησιακό πλάνο δράσης.

Και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλα τα επιχειρησιακά στελέχη που θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Χθες έλαβε χώρα στη Λεμεσό συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην αστυνομική βία που χρησιμοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία και για την ταξική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας έδωσε σαφείς οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές για ολοκλήρωση των εξετάσεων εντός τριών μηνών για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου.

Η αυριανή κινητοποίηση θα είναι ειρηνική, θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δεν θα υπάρξουν ούτε ζημιές ούτε θα πειραχτεί ο οποιοσδήποτε τονίζουν οι διοργανωτές και επισημαίνουν ότι δεν απαγορεύουν σε κανένα να παρευρεθεί.

Οι διοργανωτές επικρίνουν παράλληλα την Αστυνομία ότι επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για τα όσα έγινα το περασμένο Σάββατο και καταγγέλλουν προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος πανικού στην κοινωνία.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ άτομο εκ των διοργανωτών, επεσήμανε ότι στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν μια σειρά από οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον γεγονός που όπως αναφέρουν, δίνει ελπίδα για το μέλλον της Κύπρου.

Ξεκαθάρισε ότι ουδεμία σχέση έχει η κινητοποίηση «ΩΣ ΔΑΜΑΙ»,  με την εκδήλωση του Κινήματος ΕΝ ΕΡΓΩ στη Λεμεσό, σημειώνοντας πως είναι κάθετα αντίθετοι με την ρητορική της περί άρνησης του κορωνοϊού.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις τέσσερεις με συγκέντρωση στο πάρκο Κολοκάση στη Λεοφώρο Στασίνου, θα ακολουθήσει μικρή πορεία,  με τήρηση των αποστάσεων και με χρήση μάσκας.

Κάνει λόγο για «παρείσφρηση» προσώπων που προκάλεσαν επεισόδια η Αστυνομία

Την γραμμή υπεράσπισης της ετοιμάζει η Αστυνομία, σε σχέση με τα επεισόδια που έγιναν το Σάββατο όταν αστυνομικοί επέδειξαν υπέρμετρη βία για να καταστείλουν τη διαμαρτυρία κόντρα στη διαφθορά της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας κ. Χρήστο Ανδρέου, μετά το πέρας της σύσκεψης με όλα τα επιχειρησιακά στελέχη τα οποία θα λάβουν μέρος το Σάββατο στη νέα συγκέντρωση με τίτλο «Ως δαμέ», έχουν παρουσιαστεί όλες οι πληροφορίες οι οποίες υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή ώστε να ετοιμαστεί το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, την επίβλεψη του οποίου θα έχει ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων.

Ο κ. Ανδρέου είπε πως η αστυνομία καθηκόντως θα βρίσκεται και αυτό το Σάββατο στη νέα διαμαρτυρία για να επιβλέψει την πορεία της.

Ετοιμάζουν την υπεράσπιση

Την ίδια στιγμή ο κ. Ανδρέου ενημέρωσε πως γίνεται συλλογή φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού από τα επεισόδια του προηγούμενου Σαββάτου προκειμένου να τύχει διερεύνησης από την τετραμελή επιτροπή που διόρισε η Αρχή διερεύνησης παραπόνων, ενώ όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ανδρέου, το υλικό μιλάει από μόνο του, αφήνοντας να νοηθεί πως οι αστυνομικοί ορθά ενέργησαν,

«Κάποια πρόσωπα τα οποία είχαν παρεισφρήσει στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν επιτεθεί στα μέλη της αστυνομίας» είπε ο κ. Ανδρέου για να προσθέσει πως υπάρχουν πληροφορίες πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα σχεδιάζουν να επιτεθούν, όπως είπες, με τον ίδιο τρόπο και στις επερχόμενες εκδηλώσεις.

Κούσιος: Να προστατευτεί η Αστυνομία

Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης θα ενημερωθεί για τη σημερινή σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας όπου θα «κλειδώσει» και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χρησιμοποιείται υπέρμετρη βία και να φτάνουμε σε σημεία να βλέπουμε τις εικόνες του περασμένου Σαββάτου. Ο Κυριάκος Κούσιος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ζήτησε την άποψη των επιδημιολόγων για το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και δεν κάθεται να περιμένει να τις υποδείξουν διάφορα θέματα.
Επίσης είπε ότι στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν αναμένεται να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης και προστασίας. Είπε μάλιστα ότι ενώ ξεκινούν ειρηνικά οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, παρεισφρύουν ομάδες ταραξιών με σακούλες, ρόπαλα και πέτρες και προκαλούν προβλήματα.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αν υπάρχουν περιπτώσεις αστυνομικών που υπερβαίνουν τα όρια και χρησιμοποιούν υπέρμετρη βία πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και όχι να κατηγορείται το σύνολο της αστυνομικής δύναμης. Πρόσθεσε ότι η επίθεση το περασμένο Σάββατο ήταν εναντίον της αστυνομίας και όχι μερίδας αστυνομικών, ενώ υπέδειξε ότι πρέπει να προστατευτεί η αστυνομία.

Στεφάνου: Ας ελπίσουμε πως δεν θα βγάλουν τα «κανόνια»

Την ελπίδα ότι η Αστυνομία δεν θα «βγάλει τα κανόνια για παίζουν τα περιστέρια» εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφορικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι το περασμένο Σάββατο η Αστυνομία έβγαλε το αντιοχλαγωγικό όχημα Αίαντας και τα ρόπαλα για να κτυπούν τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε επίσης ότι επειδή κυβέρνηση και Συναγερμός γνωρίζοντας ότι υπάρχει η οργή στην κοινωνία εξαιτίας των αδιεξόδων της δικής τους πολιτικής, βάζουν μπροστά τα διατάγματα για να μην αφήνουν τον κόσμο να διαδηλώνει οργανωμένα τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Κατηγόρησε επίσης τους κυβερνώντες ότι προσπαθούν να βάλουν ένα μέρος της κοινωνίας εναντίον άλλου μέρους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ επισήμανε παράλληλα ότι οι επιδημιολόγοι ανέφεραν χθες ότι με τα υφιστάμενα μέτρα μπορεί να πάει κάποιος σε μια διαδήλωση, φτάνει να τηρούνται τα μέτρα. Διερωτήθηκε ποια είναι η διαφορά από το να βγουν οι πολίτες στο δρόμο και να εκφράσουν οργανωμένα την άποψή τους για συγκεκριμένα θέματα από τη συγκέντρωση πολλών ατόμων στα malls. Όπως είπε, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται σε ανοικτό χώρο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.