«Κάλλιον του θεραπεύει το προλαμβάνειν»

Της Ευανθίας Σάββα*

Η φράση ανήκει στον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και χρησιμοποιείται ευρέως για να καταδείξει τη σημασία της πρόληψης στην υγεία. Εδώ δεν θα μιλήσουμε για θέματα υγείας, αλλά η φράση αυτή θεωρώ ότι έχει καθολική «εφαρμογή» ακόμα και στην πολιτική.

Μια τέτοια κατάσταση φαντάζει στο δικό μου μυαλό η περίπτωση της μετακίνησης των χώρων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα, η οποία ως γνωστό πήρε νέα παράταση.

Ένα πάγιο αίτημα των Σκαλιωτών τα τελευταία 25 χρόνια και κύρια επιδίωξη πολλών δημοτικών συμβουλίων και δημάρχων, που φαίνεται να μην εισακούεται, παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων.

Συχνά όμως συνδέουμε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αυτών με την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και γενικά με την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, χωρίς όμως να δίνουμε σημασία στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ύπαρξή τους.

Κίνδυνοι που κατά τη δική μου άποψη θα έπρεπε να προηγούνται των οποιωνδήποτε άλλων αιτιών, δικαιολογημένων φυσικά, που οι Λαρνακείς προτάσσουν για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και πετρελαιοειδών. Αυτό που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν, είναι πως πρόκειται για μια «ωρολογιακή βόμβα», που σε περίπτωση ατυχήματος οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές.

Οι εγκαταστάσεις των δεξαμενών εμπίπτουν μέσα στην οδηγία Seveso, μια ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μεγάλα ατυχήματα, σχετιζόμενα με επικίνδυνες ουσίες, η οποία «γεννήθηκε» ουσιαστικά από ένα μεγάλο ατύχημα τον Ιούλη του 1976 στην πόλη Σεβέζο της Ιταλίας.

Από το ατύχημα πολλά ζώα πέθαναν, φυτά καταστράφηκαν και γύρω στα 35 άτομα παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ενώ τρεις στους τέσσερις κατοίκους προσβλήθηκαν από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίχθηκαν σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα δημιουργείται από την ΕΟΚ η οδηγία Seveso I, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Seveso IΙ με στόχο τη μείωση πιθανοτήτων ατυχήματος και τη μείωση των επιπτώσεων από πιθανά ατυχήματα.

Με βάση την οδηγία δημιουργούνται οι «μονάδες» Seveso σε περιοχές που ενδεχομένως να προκληθούν μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά ή παρόμοιου τύπου ατυχήματα. Παράλληλα, δημιουργούνται οι ζώνες επικινδυνότητας (Ζ1,2,3) ανάλογα των επιπτώσεων που θα προκύψουν σε κάθε περιοχή. Στη Λάρνακα υπάρχουν 13 τέτοιες «μονάδες» και οι 9 είναι στο δρόμο Δεκέλειας – Λάρνακας και αφορούν τις μονάδες αποθήκευσης υγραερίου και πετρελαιοειδών(!).

Η Seveso ΙΙ υποχρεώνει τον διαχειριστή της κάθε εγκατάστασης που εμπίπτει μέσα στις ζώνες Seveso να εκπονήσει ειδική έκθεση ασφάλειας από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία εντοπίζει την επικινδυνότητα και περιγράφει τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών, αλλά επίσης καταγράφει το χειρότερο πιθανό σενάριο σε περίπτωση ατυχήματος.

Τα στοιχεία που καταδεικνύονται στην έκθεση είναι τρομακτικά. Το 50% των ανθρώπων που θα βρίσκονται στη Ζώνη 1 (πιο κοντά στις εγκαταστάσεις δηλαδή) κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από το τοξικό νέφος, ενώ το 50% θα υποστεί εγκαύματα γ’ βαθμού. Αυτό ισοδυναμεί, σύμφωνα με τη Πολιτική Άμυνα, σε περίπου 3.000 άτομα!

Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο στις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει ένα ατύχημα στην περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου και πετρελαιοειδών. Οι κίνδυνοι είναι ορατοί και δεν αποτελεί άλλοθι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Πέραν της επιβάρυνσης του παραλιακού μετώπου, της αναλγησίας της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων στην περιοχή του διυλιστηρίου, έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες να τους προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία στην εν λόγω περιοχή.

Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά τον αγώνα για τη μετακίνηση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων όλοι οι παράγοντες της πόλης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Ένα ατύχημα στην περιοχή δεν θα ξεχωρίσει πολιτικές παρατάξεις και σχηματισμούς και καλύτερα να προλάβουμε παρά να «θεραπεύσουμε» κάτι τέτοιο!

*Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy