Καλλιτέχνης στη Δανία κλέβει χαρτονομίσματα που προορίζονταν ως έργο τέχνης

Επρόκειτο να εκθέσει χαρτονομίσματα που ισοδυναμούσαν με το ποσό των 70.000 και πλέον ευρώ, κολλημένα σε καμβά, αλλά τελικά παρουσίασε άδεια κάδρα και κράτησε το σεβαστό ποσό: δικαστήριο καταδίκασε την Δευτέρα έναν Δανό καλλιτέχνη να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.

“Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ‘Β’ (ο καλλιτέχνης) πρέπει να πληρώσει στο ‘Α’ (το μουσείο) 492.549 κορώνες Δανίας (66.000 ευρώ), το οφειλόμενο ποσό, μείον την αμοιβή του καλλιτέχνη και την αποζημίωση που συνδέεται με την ανάρτηση” του έργου τέχνης, αναφέρει σε ανακοίνωση το δικαστήριο της Κοπεγχάγης.

Το 2021, το μουσείο “Kunsten” του Άαλμποργκ, στη δυτική Δανία, είχε συναινέσει να δανείσει ένα σημαντικό χρηματικό πόσο σε μετρητά στον Γενς Χάανινγκ, προκειμένου ο καλλιτέχνης να κάνει την ανασύσταση ενός από τα παλαιά έργα του μουσείου που απεικόνιζε τον μισθό ενός έτους στη Δανία και την Αυστρία, σε νομίσματα Δανίας και σε ευρώ.

Όταν άνοιξαν τα ταμεία, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι τα κάδρα ήταν άδεια και ότι τα έργα είχαν μετονομαστεί σε «Πάρε τα χρήματα και φύγε από εδώ».

Ο διευθυντής του μουσείου, ο Λάσε ‘Αντερσον, αποφάσισε ωστόσο να παρουσιάσει τα δύο έργα στο πλαίσιο της έκθεσης του μουσείου για τη σύγχρονη εργασία.

«Τα έργα αυτά δίνουν μια χιουμοριστική προσέγγιση και μας κάνουν να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η εργασία», δικαιολογήθηκε, δηλώνοντας ωστόσο ότι το μουσείο θα κατέφευγε στη δικαιοσύνη εάν ο Χάανινγκ, 58 ετών, δεν επέστρεφε τα χρήματα.

Για την εργασία του, ο Χάανινγκ είχε λάβει

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy