Καλό Χωριό: Να φύγει το πεδίο βολής ή να φύγει η κοινότητα;

Φόβος και ανασφάλεια στα άκρως αποκαλυπτικά ευρήματα έρευνας μαθητών του Λυκείου Βεργίνας για τις επιπτώσεις του πεδίου βολής Καλού Χωριού στους κατοίκους της κοινότητας

Του Τάσου Περδίου

 

«Ποιος πρέπει να μετακινηθεί τελικά; Το πεδίο βολής ή η κοινότητα;» Με αυτό το εξαιρετικά εύστοχο ρητορικό ερώτημα τιτλοφόρησαν μαθητές του Λυκείου Βεργίνας στη Λάρνακα το κείμενο των συμπερασμάτων μιας εξαιρετικής έρευνας που διενήργησαν για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του πεδίου βολής Καλού Χωριού Λάρνακας σε κατοικημένη περιοχή. Σε μια Πολιτεία με απολιθωμένες αντιλήψεις και παροιμιώδη αδιαφορία σε σχέση με τα οφέλη της πρόληψης σε πολλά επίπεδα, όπου αφήνεται να λειτουργεί μια εγκατάσταση στην οποία κάνουν βολές βαρέα όπλα του στρατού δίπλα σε σπίτια, ίσως είναι ενδεικτικό ότι οι μόνοι που αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν σοβαρά μ’ ένα πολύ σοβαρό αλλά παραμελημένο πρόβλημα είναι νέοι άνθρωποι, με νέα μυαλά. Επειδή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πρέπει να συμβεί κάτι ακραίο για να δράσει η Πολιτεία, η ομάδα των μαθητών, με τα ευρήματά της, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ως προς την ανάγκη άμεσης δράσης. Η ζωή των κατοίκων της κοινότητας είναι αφόρητη, γεμάτη με φόβο και ανασφάλεια και οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα.

 

 

Εφιάλτες, διαταραχή ύπνου και φόβος για αδέσποτες σφαίρες!

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις μαθήτριες Εύα Πέτρου, Έλενα Παπαχριστοδούλου, Μάκη Κωνσταντίνα, Ραφαέλα Ευδοκίμου και Άντρεα Αντρέου υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της καθηγήτριας Βιολογίας Μαρίας Κυριάκου στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, YRE. Με διάφορες δράσεις με επίκεντρο ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο προς τους κατοίκους της προσφυγικής κοινότητας, οι ερευνητές θέλησαν να καταγράψουν τις επιπτώσεις του πεδίου βολής, του μοναδικού πεδίου βολής βαρέων όπλων που λειτουργεί στην Κύπρο, στο περιβάλλον, την ασφάλεια, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της κοινότητας. Στο πρώτο στάδιο διοργανώθηκε διάλεξη με εισηγητή τον βουλευτή και ειδικό επί θεμάτων περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου με συμμετοχή μαθητών που κατοικούν στο Καλό Χωριό. Στη συνέχεια καταρτίστηκε και διανεμήθηκε ανώνυμο ερωτηματολόγιο σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού της κοινότητας του Καλού Χωριού. Τα ευρήματα από την επεξεργασία των απαντήσεων αποκαλύπτουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού ζουν σε συνθήκες που δεν περιποιούν τιμή σε οποιαδήποτε κοινωνία που θέλει να αποκαλείται σύγχρονη:

  • Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, ακόμα και στην αυλή τους, γιατί φοβούνται από αδέσποτες σφαίρες.
  • Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε επίσης ότι ποσοστό 91% των κατοίκων ξυπνούν από τις εκρήξεις και διαταράσσεται ο ύπνος τους όταν η άσκηση βολής γίνεται βράδυ.
  • Ποσοστό 75% των βρεφών και νηπίων τρομοκρατούνται από τις συνεχείς εκρήξεις και έχουν εφιάλτες
  • Τέσσερις στους πέντε ή 80% των κατοίκων, όταν είναι καλοκαίρι, φοβούνται πως θα προκληθεί και πάλι πυρκαγιά όπως τα τελευταία καλοκαίρια και ότι κινδυνεύουν και αυτοί και οι περιουσίες τους.
  • Από τις απαντήσεις των κατοίκων διαφάνηκε πως το 68% δεν θα εξαγοραζόταν σε περίπτωση που το κράτος πραγματοποιούσε κοινωφελές έργο όπως η δωρεάν τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
  • Ποσοστό 72% των κατοίκων δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να οργανωθούν ως κοινότητα και να προσφύγουν σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να καταγγείλουν το Υπουργείο Άμυνας και το κράτος στην αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το περιβάλλον.
  • Επίσης 4 στους 5 ή 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν την άμεση μετακίνηση του πεδίου βολής από την κοινότητά τους.

Σοβαρά προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξαν οι ερευνητές από πολλούς κάτοικους, σε περιοχές κοντά στο πεδίο βολής υπάρχουν βλήματα που δεν έχουν εκραγεί.

Επίσης, κατά την επίσκεψη της ομάδας ερευνητών στο Καλό Χωριό, διαπιστώθηκαν, φωτογραφήθηκαν και έγιναν μέρος της έρευνας ρωγμές στα περισσότερα σπίτια, ακόμη και σε νεόδμητα ως αποτέλεσμα των εκρήξεων. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρουν στο κείμενο συμπερασμάτων τους οι μαθητές, το κράτος συνεχίζει να παραχωρεί οικόπεδα σε ζευγάρια προσφύγων δίπλα από το πεδίο βολής και να επιχορηγεί γεωργούς για να καλλιεργούν το πεδίο. «Θα μπορούσε το κράτος να αποζημιώνει τους γεωργούς ώστε να μην εισέρχεται ο μόλυβδος και άλλα ραδιενεργά στοιχεία στην τροφική αλυσίδα μέσω των σιτηρών που καλλιεργούνται», σημειώνει η ομάδα με παραπομπή σε ιατρικές έρευνες ανά το παγκόσμιο, σύμφωνα με τις οποίες ο μόλυβδος, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε ενήλικες, εγκύους και πολύ περισσότερο σε παιδιά κάτω των 6 ετών όπως ανορεξία, δυσκολίες μάθησης, αργή ανάπτυξη κ.λπ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων συγκεκριμενοποιούνται οι εξής σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου με παραπομπή σε σχετικές έρευνες:

Τα μικρά σωματίδια μολύβδου εισέρχονται στο σώμα κυρίως μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης μολύβδου που περιέχεται σε σκόνη. Από τους πνεύμονες ή την εντερική οδό, ο μόλυβδος μετακινείται με το κυκλοφοριακό σύστημα (αίμα) σε όργανα όλου του σώματος. Το σώμα μεταφέρει βαθμιαία το μόλυβδο από το αίμα και τα όργανα στα οστά και τα δόντια, όπου μπορεί να αποθηκευτεί για δεκαετίες. Περίπου το 94% του μολύβδου στους ενήλικες και το 73% στα παιδιά αποθηκεύεται εν τέλει στα οστά. Για να απαλλαγεί το σώμα από το μόλυβδο, τον απομακρύνει λίγο-λίγο από τα οστά και τον αποβάλλει με τα ούρα και τα κόπρανα. Επιπλέον, μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο αγέννητο παιδί της, καθώς και στο βρέφος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι γυναίκες, των οποίων τα έμβρυα εκτίθενται στον μόλυβδο, μπορεί να αποβάλουν ή να έχουν πρόωρο τοκετό. Ο κοινοτάρχης κ. Θεοδώρου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο χρόνια, δήλωσε πως θα γίνουν αιματολογικές αναλύσεις στους κατοίκους για να μετρηθεί το επίπεδο του μολύβδου. Αυτό θα ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα για να είναι αντικειμενικά και αξιόπιστα τα αποτελέσματα. Επιπλέον, ο θόρυβος υψηλής έντασης από τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις προκαλεί ηχορύπανση. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή και άλλα προβλήματα υγείας που προαναφέρθηκαν λόγω του μολύβδου.

Σε συνέντευξη που δόθηκε από στρατιωτικό αξιωματούχο υπήρξε ευθεία παραδοχή ότι το πεδίο βολής δεν πρόκειται να μετακινηθεί και αυτό θα έπρεπε να ειπωθεί με ωμή ειλικρίνεια στους κατοίκους και όχι να τους εμπαίζουν οι αρμόδιοι. Μια εναλλακτική λύση, όπως ανέφερε στους ερευνητές ο στρατιωτικός, ήταν σε μια περιοχή του Ακάμα στην Πάφο που ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή Natura, επιλογή που δεν είναι εφικτή για ευνόητους λόγους. «Εν κατακλείδι, το ερώτημα που παραμένει και μας βασανίζει, αφού ολοκληρώσαμε την έρευνά μας, είναι ποιος άραγε πρέπει να μετακινηθεί -το πεδίο βολής ή η κοινότητα του Καλού Χωριού, για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων;» καταλήγουν δηκτικά οι μαθητές.

 

 

Πλήρης αδιαφορία από το κράτος

Το θέμα του πεδίου βολής Καλού Χωριού και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί στην καθημερινότητα, στην υγεία και στην ασφάλεια των κατοίκων της κοινότητας είναι ενώπιον της Πολιτείας εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ποτέ ν’ αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Οι αντιδράσεις της κοινότητας κορυφώθηκαν το 2016 με παγκοινοτικές συγκεντρώσεις και μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας προς το πεδίο βολής μέσα από την οποία οι πολίτες μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο απαίτησαν άμεσο τερματισμό λειτουργίας και μετακίνηση της στρατιωτικής εγκατάστασης. Και εκείνες οι φωνές διαμαρτυρίας όμως, όπως όλα τα διαβήματα, επίσημα και ανεπίσημα μέχρι στιγμής, καταλήγουν σε ώτα μη ακουόντων…

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy