Καλογήρου: Ο ΓΕ πρέπει να υποδείξει εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα

Ο γενικός εισαγγελέας στη μελέτη του πορίσματος πρέπει να υποδείξει εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ το μέλος της διερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, Δήμητρα Καλογήρου.
Η επιτροπή, είπε, διεκπεραίωσε 6 χιλιάδες 679 υποθέσεις πολιτογραφήσεων και το πόρισμα της αποτελείται από 780 σελίδες και 5 χιλιάδες σελίδες παραρτήματα.

Σύμφωνα με την κυρία Καλογήρου με βάση το πόρισμα προκύπτουν, ποινικά, πειθαρχικά, διοικητικά, πολιτικά αλλά και δεοντολογικά αδικήματα. Τόνισε ότι τα ποινικά αδικήματα πρέπει να τα εξετάσει ο γενικός εισαγγελέας και να πάρουν το δρόμο τους.

Όσον αφορά στα συμπεράσματα της ερευνητικής επιτροπής η κυρία Καλογήρου είπε ότι στο πρώτο ενδιάμεσο πόρισμα είχαν βρεθεί 51 % φυσικών προσώπων που είχαν πολιτογραφηθεί εκτός νομικού πλαισίου, ενώ στο τελικό πόρισμα το ποσοστό αυξάνεται στο 53 %, καθώς προστέθηκαν και τα διευθυντικά στελέχη. Έχουν ελεγχθεί, είπε, περίπου 280 υποθέσεις υψηλού κινδύνου, για 84 από τις οποίες υπάρχει εισήγηση για αποστέρηση διαβατηρίου. Η πράξη αυτή, εξήγησε, είναι διοικητική και μπορεί κάποιος που θεωρεί ότι δεν πρέπει να αποστερηθεί το διαβατήριο να προσφύγει στο δικαστήριο.

Υπενθύμισε ότι το 2015 και το 2016 η νομική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση η οποία δεν προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι παρανομίες μέχρι τον Αύγουστο του 2020 που προστέθηκε το άρθρο που καλύπτει τους συγγενείς του αιτούντα πολιτογράφησης, αλλά όχι τους διευθυντές.

Ερωτηθείσα αν η Κομισιόν δικαιούται να ζητήσει το πόρισμα η κυρία Καλογήρου απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ωστόσο αν δικαιούνται να το πράξει στην περίπτωση που προκύπτουν νομικά θέματα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εάν η διερευνηθούν τα ευρήματα του πορίσματος η ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα το εκτιμήσει.

Επίσης, είπε, ότι εφόσον από τα ευρήματα έχει διαφανεί και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναμένει πως η MONEYVAL θα ελέγξει κατά πόσον οι φορείς εδώ είχαν ελέγξει εάν τα χρήματα αυτά που επενδύονταν στην Κύπρο δεν προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.