Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Οικονομικών στον κόσμο της ακρίβειας


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Το Υπουργείο Οικονομικών βγήκε από τον παραμυθένιο κόσμο της… Μαρίας Αντουανέτας, αφού εξήγγειλε μείωση στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Τον καλωσορίζουμε στην καθημερινότητα της μεσαίας και χαμηλής τάξης της κοινωνίας. Αυτής που μετράμε μέχρι και το τελευταίο σεντ.

Όταν το κόμμα της Αριστεράς μιλούσε για αύξηση τιμών και για ράλι αυξήσεων, ο διπλοθεσίτης σύμβουλος του Προέδρου (όπως τον χαρακτηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, όχι εγώ), Ανδρέας Ιωσήφ, ισχυριζόταν ότι «στο ΑΚΕΛ αρέσκονται στην ανεδαφική κριτική». Θα πρέπει κάποιος να τους πει στον παρα(μπλε)μυθένιο κόσμο που ζουν ότι «ανεδαφικός» είναι πλέον ο μισθός με τις τιμές που έχουν πάει βασικά προϊόντα.

Από τη μια μιλούν για «παγκόσμιο φαινόμενο αύξησης των τιμών» και από την άλλη, για να δικαιολογηθούν, μιλούν για την κρίση του 2013, αφήνοντας να νοηθεί ότι την παγκόσμια -και πάλι- κρίση του 2013 τη δημιούργησε το ΑΚΕΛ!

Η νέα, πλέον, δικαιολογία, για το ράλι αυξήσεων που είχαμε εδώ και μήνες είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όταν αυτή τη δικαιολογία την ακούεις από ένα τρίτο – τέταρτο ανθυποστέλεχος του Συναγερμού στα εθνικόφρονα σωματεία που δεν ξέρει πως να δικαιολογήσει τις αυξήσεις όλο αυτόν τον καιρό, είναι εκνευριστική.

Όταν την βλέπεις όμως σε tweet του Υπουργού Οικονομικών είναι ανήθικη. Θα έχουμε και άλλες αυξήσεις, σωστά, από τον πόλεμο. Όχι μόνο εμείς, παγκόσμια.

Αυτό που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών ήταν να συνδέσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ, που αφορούσαν την ακρίβεια που ζούμε τόσους μήνες, με την εισβολή της Ρωσίας! Συγκεκριμένα έγραψε: «Την ώρα που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από τη ρωσική επιθετικότητα, τους νεκρούς, άστεγους & πρόσφυγες Ουκρανούς, το «προοδευτικό» ΑΚΕΛ διαδηλώνει για την ακρίβεια. Σύντροφοι: η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό (σ.σ. όταν) τερματιστεί η εισβολή & επικρατήσει το διεθνές δίκαιο!» Αυτό, πέρα από αισχρό είναι και ανήθικο, γιατί ως Υπουργός Οικονομικών στρουθοκαμήλιζε για την ακρίβεια εδώ και τόσους μήνες και βρήκε τη χρυσή ευκαιρία να δικαιολογηθεί για την εισβολή που μετρούσε μόλις ένα 24ωρο από την ώρα που είχε γράψει το tweet. Συνηθισμένοι άλλωστε σε τέτοιες ανήθικες επιθέσεις.

Δεν είχε κλείσει ο Φεβρουάριος όταν ο πληθωρισμός χαρακτηρίστηκε «πιο επίμονος από το αναμενόμενο» από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στην Κύπρο ήταν 5,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στοιχεία που καταρρίπτουν εκκωφαντικά το μπακάλικο-οικονομικών που έκανε η κυβέρνηση Συναγερμού όλο το προηγούμενο διάστημα, αφήνοντας την κοινωνία απροστάτευτη. Μια κυβέρνηση που ξαναθυμίζω θέλει να συνεχίσει το έργο της, όπως διαφημίζει το δίδυμο Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη, οι οποίοι κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι αξιότερος συνεχιστής της.

Έχει περάσει ακριβώς μια εβδομάδα από το tweet του Υπουργού Οικονομικών και ο ίδιος την Πέμπτη ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα και στα καύσιμα. Ακριβώς αυτό που διεκδικούσε το ΑΚΕΛ τόσο καιρό και το κατηγορούσαν για… ανεδαφική κριτική.

Η κυβέρνηση, που επέμενε ότι δεν έχει τίποτα να κάνει, βρήκε ξαφνικά τις λύσεις. Ο Υπουργός Οικονομικών, που δήλωνε ότι θα μελετήσει το ζήτημα και ειρωνευόταν τις προτάσεις και τις εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ, ανακάλυψε τώρα την ακρίβεια. Τον καλωσορίζουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.