Καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης

Η έκκληση Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας είναι και παραμένει επίκαιρη, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη θετική εμπλοκή».

Επιπλέον, δήλωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για την πιθανή σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, παρέπεμψε στη δήλωση Μπορέλ της περασμένης Κυριακής, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις επί του πεδίου δείχνουν ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και να αναστραφεί η πολύ αρνητική τάση κλιμάκωσης».

Σε σχέση με την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ, ο κ. Στάνο είπε ότι θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Επανέλαβε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι έτοιμος, δραστηριοποιείται και βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους ομολόγους του. Υπενθύμισε δε τη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου στη Μάλτα και παρέπεμψε στο Συμβούλιο Gymnigh στο Βερολίνο, όπου οι κινήσεις της Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθούν και «θα δείτε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα πρακτικά επόμενα βήματα». Σε διάλογο και αποκλιμάκωση καλεί Ελλάδα και Τουρκία η βρετανική κυβέρνηση, αντιδρώντας στην ένταση των τελευταίων ημερών. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι «προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου με τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια και ενημέρωσε για τις εξελίξεις την Πρόεδρο κα Σακελλαροπούλου. O Υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πως δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε επίσης με τον Κύπριο Πρόεδρο. Όπως αναφέρει ο κυβ. εκπρόσωπος στη Λευκωσία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε χθεσινή παρέμβασή του μέσω ΚΥΠΕ σημείωσε ότι οι παράνομες σεισμικές έρευνες της Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή που δεσμεύτηκε με παράτυπη Νavtex και εκτείνεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Σημείωσε παράλληλα πως οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την έντονη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, που η Άγκυρα υποθάλπει και προωθεί, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Νίκη Κουλέρμου