45 χώρες καλούν τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι

Δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Ρωσία να απελευθερώσει τον, Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας ότι η φυλάκισή του ήταν παράνομη, ζητώντας παράλληλα να διενεργηθεί έρευνα για την δηλητηρίασή του τον περασμένο χρόνο.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ που έχει την έδρα του στην Γενεύη, αναφέρουν ότι οι ενέργειες των ρωσικών αρχών εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης ήσαν “απαράδεκτες και είχαν πολιτικά κίνητρα”.

Οι 45 χώρες ήσαν επί το πλείστον ευρωπαϊκές, αλλά σ` αυτές συμπεριελήφθησαν επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. “Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τον κ. Ναβάλνι και όλους όσοι κρατούνται παράνομα ή αυθαίρετα, επειδή άσκησαν τα δικαιώματα τους, του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι ειρηνικά, στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων”, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

“Επίσης εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μεγάλο αριθμό αυθαίρετων συλλήψεων διαδηλωτών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Ναβάλνι σε πολλές πόλεις της Ρωσίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν παρόμοιες επικρίσεις ως επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Ο Πρεσβευτής της Βρετανίας, Τζούλιαν Μπρεϊθουέιτ, δήλωσε ότι είναι “επονείδιστο” ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος δηλητηριάστηκε πέρυσι με αυτό που οι δυτικές χώρες λένε πως ήταν νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιεί ο στρατός, οδηγήθηκε στην φυλακή ενώ δεν έχει διερευνηθεί η υπόθεση της δηλητηρίασής του.

Σήμερα Παρασκευή, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε από την φυλακή που βρίσκεται στην περιοχή Βλαντίμιρ, χωρίς να ανακοινωθεί ο προορισμός της μεταγωγής του, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.