Κάλυψη από τον ΟΑΥ της αποστολής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, ζητά το ΥΠΟΙΚ

Βλέπει αύξηση του αποθεματικού, αλλά και διόγκωση των δαπανών για την Υγεία

 

Την ανάληψη από τον ΟΑΥ της αποστολής ασθενών σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων και των σχετικών δαπανών για φάρμακα, ζητά το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμά Αντωνίου, το Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «ανυπόστατες και παραπλανητικές» αναφορές.

«Η ανάληψη από τον ΟΑΥ όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, περιλαμβανομένης της αποστολής ασθενών σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, της ανάληψης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων και των σχετικών δαπανών για φάρμακα κ.λπ., αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή λειτουργία του, αλλά και προάσπιση του κύριου εργαλείου για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία που είναι ο σφαιρικός προϋπολογισμός», σημειώνεται.

Αναφέρεται επίσης ότι η δημιουργία αποθεματικών πρέπει να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία του ΟΑΥ και σε καμία περίπτωση να μην είναι εις βάρος των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και κατά παράβαση της νομοθεσίας και του σφαιρικού προϋπολογισμού. Επισημαίνεται επίσης ότι το αποθεματικό του ΟΑΥ στις αρχές του 2020 ήταν ύψους 190,2 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στο τέλος του 2020 αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε στα 353 εκατ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή στο τέλος του 2021, κυμάνθηκε στα 319,6 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι «είναι ανησυχητική εξέλιξη το γεγονός ότι ο ΟΑΥ κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και κατά μεγάλη απόκλιση από όλες τις εκτιμήσεις και σχετικές μελέτες, να διογκώσει τις εθνικές δαπάνες υγείας κατά περίπου 50%, προκαλώντας τριγμούς στο όλο οικοδόμημα».

«Το Υπουργείο Οικονομικών εκ καθήκοντος οφείλει να παρέμβει εκεί και όπου διαπιστώνει ότι δεν εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία του ΓεΣΥ, αυτό έπραξε και αυτό θα πράττει. Η νομιμότητα των ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνεται μέσα από την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερ. 1/03/2022, σε σχέση με το συμψηφισμό οφειλών του ΟΑΥ με τη Γενική Κυβερνητική Συνεισφορά», αναφέρεται.

«Ένα επιτυχημένο σύστημα υγείας πρέπει να διασφαλίζει στους πολίτες τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με την ορθότερη διαχείριση των συνεισφορών του φορολογούμενου», προστίθεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy