Κάλυψη εξόδων παιδιών με αναπηρίες εκτός σχολικών αργιώνΜόνο κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τη διάρκεια που τα σχολεία είναι ανοικτά προτίθεται η αρμόδια αρχή του Υπουργείου Υγείας να επιδοτήσει παιδιά με αναπηρίες προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3-18 ετών) και που χρήζουν διάφορων θεραπειών, ενώ την ίδια ώρα χωρίς κάλυψη παραμένουν τα παιδιά με ήπια αναπηρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», ενημέρωση για το όλο θέμα είχε η αρμόδια Επίτροπος για την προστασία των παιδιών, Δέσπω Μιχαηλίδου, μετά από παραινέσεις της λόγω σωρείας παραπόνων που υποβλήθηκαν στο Γραφείο της και αφορούν «Κάλυψη εξόδων θεραπειών που απαιτούνται για τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στον Δημόσιο Τομέα». Επίσης η κα Μιχαηλίδου υπενθυμίζει πως παράπονα έγιναν και για τη μη παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε παιδιά με αναπηρία, λόγω της πιστοποίησης της αναπηρίας τους ως ήπιας ή μέτριας.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, όπως έχει ενημερωθεί η Επίτροπος η αρμόδια αρχή του Υπουργείου Υγείας προτίθεται να επιδοτήσει παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (3-18 ετών) κατά τις απογευματινές ώρες και μόνο κατά τις σχολικές περιόδους (εξαιρούνται οι καλοκαιρινοί μήνες και η περίοδος διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα), για τις υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και ότι τα αιτήματα θα υποβάλλονται από την οικογένεια των παιδιών με αναπηρία μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών και ότι η εξέταση/αξιολόγησή τους θα γίνεται στη βάση των Προνοιών του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στον Δημόσιο Τομέα. Το δε κόστος επιδότησης ανά θεραπεία (φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία) καθορίστηκε στα €20.

Η εν λόγω διαδικασία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 12/09/2019 και θα λήξει με την εφαρμογή της Β’ φάσης του ΓεΣΥ αρχές Ιουνίου το 2020. Η κα Μιχαηλίδου φαίνεται να αντικρίζει θετικά την απόφαση για επιδότηση στις θεραπείες, η οποία έρχεται να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες και που είχαν αφεθεί για αρκετό χρονικό διάστημα εκτός θεραπειών. Εντούτοις, σημειώνει ότι ζητήματα που αφορούν σε παιδιά που η αναπηρία τους αξιολογήθηκε ως ήπια παραμένουν και απαιτούν επίλυση.

Ελένη Κωνσταντίνου