Καλύτερη µεταχείριση των ζώων προς όφελος όλων

Της Στέλλας Κυριακίδου*

Τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα. Αυτό αναγνωρίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ και έχουµε την ηθική και κοινωνική ευθύνη να εξασφαλίσουµε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Η αλήθεια όµως είναι ότι σήµερα δισεκατοµµύρια ζώα σε όλο τον κόσµο εκτρέφονται σε συνθήκες εντατικής κτηνοτροφίας. Χιλιάδες µεταφέρονται σε πολύ µεγάλες αποστάσεις. Πολλές φορές αγνοούµε το γεγονός ότι κάθε εκτρεφόµενο ζώο είναι ένα ευαίσθητο ον ικανό να αισθάνεται φόβο, απόγνωση και πόνο. Τα ζώα δεν αντιµετωπίζονται πάντοτε µε την προσοχή και το σεβασµό που τους αξίζει. Η αλλαγή της κατάστασης αυτής αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

Το ινστιτούτο Jane Goodall εργάζεται άοκνα, σε συνεργασία µε τις τοπικές κοινότητες και τους γεωργούς, για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων των ζώων και του περιβάλλοντος, εισάγοντας βιώσιµες επιλογές διαβίωσης που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Οι αξίες αυτές αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέτει τη βιωσιµότητα στο επίκεντρο της βελτίωσης της ζωής, των δικαιωµάτων και των εργασιακών συνθηκών των πολιτών της και του περιβάλλοντος.

Η ΕΕ δίνει το παράδειγµα όσον αφορά την καλή µεταχείριση των ζώων σε πολλούς τοµείς. […] Η ισχυρή δέσµευση υπέρ της καλής µεταχείρισης των ζώων αποτελεί µία από τις διαρκώς εντεινόµενες ανησυχίες και απαιτήσεις των πολιτών. Όλοι µας µπορούµε να βοηθήσουµε να αλλάξει η κατάσταση, και στην ΕΕ οι πολίτες έχουν την εξουσία να το πράξουν. Το 2020 περισσότερα από ένα εκατοµµύριο άτοµα ενώθηκαν µέσω µιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών ζητώντας από την ΕΕ να θέσει «Τέλος στα Κλουβιά» (End the Cage Age). Αυτό οδήγησε σε πρωτοφανή δράση και στη δέσµευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει, το 2023, τη σταδιακή κατάργηση και την τελική απαγόρευση των κλωβών για ζώα όπως οι χοιροµητέρες, οι µόσχοι, τα κουνέλια, οι όρνιθες, οι πάπιες και οι χήνες. Έχουµε όµως πολύ δρόµο ακόµα. Όπου είναι δυνατόν, τα ζώα θα πρέπει να ζουν σε ένα περιβάλλον στο οποίο µπορούν να συµπεριφέρονται φυσιολογικά και εµείς, οι πολίτες, πρέπει να µεταβούµε προς µια πιο φυτική διατροφή, µε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασµένο κρέας.

Όπως όλοι γνωρίζουµε, η κλιµατική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν το µέλλον µας. Η υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών, ακόµα και του πλανήτη µας, είναι όλα στοιχεία άρρηκτα συνδεδεµένα. Εµείς οι άνθρωποι είµαστε µέρος του φυσικού κόσµου και εξαρτιόµαστε από αυτόν για τον αέρα, για την τροφή, για το νερό, για τα πάντα. Εξαρτιόµαστε όµως και από υγιή οικοσυστήµατα, καθένα από τα οποία αποτελείται από αλληλοσυνδεδεµένα φυτικά και ζωικά είδη. Η βλάβη που προκαλείται στο περιβάλλον από τις σηµερινές απαιτήσεις µας για πόρους έχει οδηγήσει σε όλο και συχνότερη εκδήλωση φαινοµένων ξηρασίας και πληµµυρών και στην εµφάνιση νέων επιβλαβών οργανισµών που συνιστούν σηµαντικές απειλές για τα συστήµατα τροφίµων και για τους οικοτόπους µας. Για το µέλλον µας. Τα φαινόµενα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για βιωσιµότητα σε κάθε πτυχή της ζωής µας, µεταξύ άλλων και στα συστηµάτων τροφίµων µας.

Καθήκον µας είναι να οικοδοµήσουµε ένα ισχυρό και ανθεκτικό σύστηµα τροφίµων, το οποίο θα εγγυάται στους πολίτες επαρκή προσφορά οικονοµικά προσιτών, ασφαλών και καλής ποιότητας τροφίµων, έχοντας στο προσκήνιο και στο επίκεντρο την καλή µεταχείριση των εκτρεφόµενων ζώων. Η καλή µεταχείριση και η υγεία των ζώων αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο αυτής της αλλαγής και της µελλοντικής πορείας.

Φιλοδοξία της Επιτροπής είναι να διατηρήσει, µε τη βοήθεια των γεωργών, της βιοµηχανίας, των οργανώσεων για την καλή διαβίωση των ζώων και των καταναλωτών, τη θέση της ΕΕ ως παγκόσµιου ηγέτη στον τοµέα της καλής µεταχείρισης των ζώων. Αυτό µπορούµε να το επιτύχουµε µόνο αν θέσουµε τους ανθρώπους και τις εταιρικές σχέσεις στο επίκεντρο της προσέγγισής µας.

Η στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο» αποτελεί µια άνευ προηγουµένου δέσµευση να καταστούν τα συστήµατα τροφίµων δίκαια, υγιή, φιλικά προς το περιβάλλον και τα ζώα και να βασίζονται σε βιώσιµα µοντέλα γεωργίας. Μια στροφή προς την κατεύθυνση αυτή θα ωφελήσει όχι µόνο εκατοµµύρια εκτρεφόµενα ζώα, αλλά και την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίµων µας, την υγεία µας, καθώς και το περιβάλλον.

Η στρατηγική «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο» µάς παρέχει µια µοναδική ευκαιρία να βελτιώσουµε τη ζωή όλων των όντων, τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, έχοντας πάντα ως καθοδηγητική µας αρχή ότι η καλή µεταχείριση των ζώων έχει σηµασία. Ας θέσουµε υψηλούς στόχους προς όφελος των γεωργικών οικογενειών, των καταναλωτών, των ζώων και του πλανήτη µας.

* Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίµων

Αυτή την εβδοµάδα η Επίτροπος κα Στέλλα Κυριακίδου και η δρ Jane Goodall συµµετέχουν στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου µε θέµα «Η καλή µεταχείριση των ζώων στην ΕΕ σήµερα και αύριο»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy