Κάμερες στους δρόμους – Σε πόσα σημεία θα υπάρχουν και τι θα ισχύει με τα εξώδικα (φωτογραφίες)

Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πιλοτική φάση του συστήματος φωτοεπισήμανσης για τις τροχαίες παραβάσεις ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ Γιάννης Καρούσος επισκέφθηκε το μεσημέρι το Κέντρο Επεξεργασίας Παραβάσεων του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης που στόχο έχει να μειωθούν σημαντικά οι τροχαίες παραβάσεις.

Ο Υπουργός είπε ότι θα τεθούν σε πιλοτική εφαρμογή 4 σταθερές και 4 κινητές κάμερες. Πρόσθεσε ότι η πιλοτική φάση θα διαρκέσει τρεις μήνες. Στη συνέχεια, στη δεύτερη φάση θα αγοραστούν και θα εγκατασταθούν ακόμα 16 κινητές και 20 σταθερές κάμερες.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι μετά από 6 μήνες θα προχωρήσουν στην εγκατάσταση καμερών σε όλα τα  σημεία. Όπως είπε στο τέλος θα υπάρχουν και θα ελέγχονται συνολικά 50 σημεία, τα 30 θα είναι σταθερά και τα 20 μέσω κινητών καμερών.

Επίσης ο Υπουργός είπε ότι αναμένουν από την Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει τις σχετικές νομοθεσίες και τροπολογίες για την φωτοεπισήμανση, λέγοντας ότι μόλις ψηφιστούν θα μπει σε λειτουργία το σύστημα σε πιλοτική φάση.

Παράλληλα, εξήγησε ότι με την καταγγελία που θα γίνεται, θα ενημερώνεται ο παραβάτης από την εταιρεία η οποία θα λειτουργεί εκ μέρους της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, θα του αποστέλλεται το εξώδικο για να το πληρώσει.

Για τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα σημειώνοντας ότι θα είναι ελέγχεται από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά πόσο προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι με βάση στοιχεία μελέτης, κάθε θανατηφόρο έχει κόστος στην οικονομία περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ ενώ κάθε σοβαρός τραυματισμός στοιχίζει στο κράτος 350.000 ευρώ. Το κόστος για την κυπριακή οικονομία ανά έτος ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ. Ο Υπουργός σημείωσε ωστόσο ότι δε μπαίνει κόστος στην απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το σύστημα φωτοεπισήμανσης ανέρχεται στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.