Κάμερες τροχαίας: Μειώθηκαν κατά 50% οι ημερήσιες καταγραφές

Στο 50% έπεσαν οι ημερήσιες καταγραφές του συστήματος φωτοεπισήμανσης, από 1.800 σε 900, σε σύγκριση με την περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής τους, όπως ενημερώθηκε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης: Γ.Γαβριήλ για κάμερες τροχαίας: «Να μην μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μέσο…»

Ο Χάρης Ευριπίδου, Βοηθός Διευθυντής στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, ανέφερε στην Επιτροπή ότι υπήρξε 50% μείωση στις ημερήσιες καταγραφές από τις κάμερες ταχύτητας σε σύγκριση με την περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής τους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι από τις 25 Οκτωβρίου πέρσι που άρχισε η δοκιμαστική φάση μέχρι την 1η Ιανουαρίου, καταγράφονταν περίπου 1.800 παραβιάσεις την ημέρα ενώ τώρα, που το σύστημα ξεκίνησε επίσημα να καταγράφει παραβιάσεις, οι καταγραφές είναι περίπου στις 900 καθημερινά. «Άρα και από πλευράς ενημέρωσης θεωρούμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας, να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά και από πλευράς αλλαγής κουλτούρας,» πρόσθεσε ο κ. Ευριπίδου.

Αναφέρθηκε και σε δράσεις της Αστυνομίας για ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για το θέμα της ταχύτητας, αλλά και στα στρατόπεδα. Στόχος, είπε, είναι η μείωση οδικών συγκρούσεων.

Δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό καταγγελιών όπως πόσα αφορούν ποια αδικήματα, όπως ταχύτητα, μη χρησιμοποίηση ζώνης κ.α., γιατί δεν είναι έτοιμα ακόμη. Μόλις ετοιμαστούν θα σταλούν στην Επιτροπή είπε ο κ. Ευριπίδου.

Όσον αφορά την καθυστέρηση αποστολής εξωδίκων, είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη, γιατί χρειάζεται μεγάλος συντονισμός και ήθελαν να βεβαιωθούν θα ακολουθούνταν όλες οι διαδικασίες σωστά ως προς την περισυλλογή των σωστών στοιχείων και αποφυγή λαθών και ότι η διαδικασία θα ήταν σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα προσωπικά δεδομένα.

Για το θέμα ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, ο κ. Ευριπίδου, είπε ότι ετοιμάζεται μια τροποποίηση νόμου από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, αλλά σύμφωνα και με τροποποίηση που έγινε και στην υφιστάμενη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες εταιριών που ενοικιάζουν οχήματα να δίνουν πληροφορίες στην Αστυνομία για το σε ποιους τα ενοικίασαν, και την διεύθυνση τους, είτε αφορά άτομα που είναι στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για να τους αποστέλλεται το εξώδικο.

Είπε ακόμη ότι οι ξένοι επισκέπτες ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο από τους ντόπιους όσον αφορά πληρωμές εξωδίκων και ότι σε πολλές περιπτώσεις, έλαβαν στην Αστυνομία email από κόσμο στο εξωτερικό  που ρωτούσαν πως να πληρώσουν εξώδικα που τους είχαν εκδοθεί ενώ ήταν στην Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.