Κάμερες τροχαίας: Πότε ενεργοποιούνται και τι θα εντοπίζεται επιπλέον

Σε πιλοτική λειτουργία από χθες το σύστημα φωτοεπισήμανσης στους κυπριακούς δρόμους

 

Καταιγίδα παραβάσεων
Μέχρι τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας οι κινητές κάμερες κατέγραψαν 209 τροχαίες παραβάσεις και οι σταθερές κάμερες κατέγραψαν 286 παραβάσεις. Από την αρχή του νέου χρόνου οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα στέλνεται προειδοποιητική επιστολή ώστε να εξοικειωθούν οι πολίτες.


 

Πέραν των 490 τροχαίων παραβάσεων από σταθερές και κινητές κάμερες ανίχνευσε μέχρι τις 11:00 τη Δευτέρα το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από χθες το πρωί. Ωστόσο, σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα στέλνονται εξώδικα, αλλά προειδοποιητικές επιστολές.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, το σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά χθες, ανίχνευσε και κατέγραψε, μέχρι τις 11:00, 286 τροχαίες παραβάσεις από σταθερές κάμερες και 209 τροχαίες παραβάσεις από τις κινητές κάμερες.

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, οι κάμερες θα ανιχνεύουν

  • παραβάσεις του ορίου ταχύτητας,
  • του κόκκινου σηματοδότη
  • και της γραμμής στάσης,

 

ενώ συμπλήρωσε ότι με την ανίχνευση και καταγραφή των συγκεκριμένων αδικημάτων θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και αδικήματα όπως

  • η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων
  • και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.

Από 1η Ιανουαρίου τα εξώδικα

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδου, η αποστολή εξώδικων προστίμων στους παρανομούντες θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, αφού όπως είπε στο παρόν στάδιο και μέχρι τέλος του χρόνου θα εκδίδονται μόνο προειδοποιήσεις.

Εξήγησε περαιτέρω ότι με την αρχή του νέου χρόνου οι παρανομούντες θα λαμβάνουν το εξώδικο πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό, με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία, η οποία θα απεικονίζει την παρανομία που διέπραξαν.

Σημείωσε ότι πριν την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας για κάποια αδικήματα ίσχυε η αποπληρωμή των εξωδίκων μέχρι 15 ημέρες, ενώ τώρα έγιναν όλα μέχρι 30 ημέρες ή μέχρι 45 ημέρες.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα σημεία που τοποθετήθηκαν ή θα τοποθετηθούν οι κάμερες, είπε ότι ήδη υπάρχουν τέσσερις σταθερές κάμερες στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή με Δημοσθένη Σεβέρη, για να προσθέσει ότι στη συνέχεια του προγράμματος θα τοποθετηθούν σε άλλα 29 σημεία.

Συνολικά, ανάφερε, θα τοποθετηθούν 90 σταθερές κάμερες σε 30 σημεία ανά το παγκύπριο. Ο κ. Ευριπίδου ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα προνοεί την εγκατάσταση καμερών σε τρεις φάσεις: σε 3 μήνες από σήμερα, σε 6 μήνες και σε 18 μήνες. Σημειώνεται ότι η σχετική νομοθεσία εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού είχε προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.