Καμία αναφορά για διευθέτηση και λύση του Κυπριακού

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Διαφωνίες σε σημαντικά σημεία των εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και τις καλές του υπηρεσίες εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι θα προβεί σε διαβήματα για να διορθωθούν. Δεν μας είπε τι είδους διαβήματα και προς ποια κατεύθυνση. Οι εκθέσεις έχουν κυκλοφορήσει ως επίσημα έγγραφα και συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ταράξουν οι «ισορροπίες» τους, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διαβήματα θα γίνουν και από τουρκικής πλευράς…

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασε την ελπίδα ότι στο ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στις 28 Ιουλίου θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις για τρία «σημεία-κλειδιά», τα οποία θεωρούνται αρνητικά για τη δική μας πλευρά: «Πρώτον, απουσιάζει η ρητή, σαφής αναφορά στη βάση λύσης. Δεύτερον, δεν παρουσιάζεται η σοβαρότητα της κατάστασης στα Βαρώσια. Το τρίτο σημείο είναι ότι δεν φαίνεται μέσα στην έκθεση κάποια προοπτική για το τι γίνεται στο μέλλον όσον αφορά την πολιτική διαδικασία, διότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διαδικασία».

Αντί λοιπόν να προβληματιστούμε για το πώς φθάσαμε να έχουμε τις χειρότερες εκθέσεις σε όλη την πορεία του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τρέχει καταϊδρωμένος να επιτύχει αλλαγές, οι οποίες, εάν δεν μεσολαβούσαν τα πέντε άγονα χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις και παλινδρομήσεις, θα ήταν αυτονόητες.

Είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και οι «βολιδοσκοπήσεις» για συζητήσεις δύο κρατών που αφαίρεσαν τη ρητή αναφορά για λύση ΔΔΟ.

Είναι η έλλειψη πρωτοβουλιών και η αδυναμία εκτίμησης των πραγματικών γεγονότων από τους κ.κ. Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη, που μιλούσαν για «πυροτεχνήματα» και μπλόφα των Τούρκων, που «επιτρέπουν» τον εποικισμό των Βαρωσίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο μέχρι πρότινος Υπ. Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, δεν μπόρεσαν να πείσουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Συμπέρασμα, οι πολιτικές ΔΗΣΥ να μας έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνα αδιέξοδα στο Κυπριακό και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση.

Για να υπάρξουν ξανά προοπτικές για διαπραγματεύσεις και λύση χρειάζεται να δώσουμε στήριξη στην εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Α. Μαυρογιάννη στην προεδρία του κράτους, ο οποίος διαθέτει την εμπειρία, τις γνώσεις, την ικανότητα και τη στήριξη του ΑΚΕΛ, ώστε να δοθεί ξανά ελπίδα για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.