Καμιά ανοχή στο σχολικό εκφοβισμό


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Εκστρατεία και πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για ευαισθητοποίηση και προγράμματα στήριξης των θυμάτων

 

H 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού για να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει απέναντι στο φαινόμενο που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στις σχολικές κοινότητες, αφήνοντας πόνο, φόβο και περιθωριοποίηση στα θύματα.

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, η βία στα σχολεία και ο ενδοσχολικός εκφοβισμός θεωρούνται πλέον κοινωνικό πρόβλημα. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι στην Κύπρο παρατηρείται αύξηση των φαινομένων εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες, αφού 1 στα 5 παιδιά φαίνεται να έχει υποστεί κάποιο είδος εκφοβισμού. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να αφυπνίζει το κράτος αλλά και την κοινωνία.

Το ΑΚΕΛ έχει ξεκινήσει πριν δύο εβδομάδες και θα συνεχίσει την εκστρατεία πλατιάς ευαισθητοποίησης της κοινωνίας με παράλληλη δράση εντός της Βουλής, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα σύγχρονη αλλά προπάντων αποτελεσματική νομοθεσία για το φαινόμενο. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί και για τη δημιουργία δράσεων πρόληψης εντός της κοινωνίας και των σχολικών μονάδων, καθώς και για εκπόνηση προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων αλλά και προγραμμάτων που να απευθύνονται στους θύτες και στους μάρτυρες κρουσμάτων εκφοβισμού.

«Ο εκφοβισμός, με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται, όπου και αν εκδηλώνεται, δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτός», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ΕΔΟΝ, τονίζοντας ότι πρέπει γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο για την εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και κάθε μορφής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν υποδομές στήριξης των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού και να ληφθούν μέτρα προληπτικού και διαπαιδαγωγητικού χαρακτήρα, αντί των πειθαρχικών μέτρων απέναντι στους εκφοβιστές.

«Όραμά μας -τονίζεται- είναι μια κοινωνία και κατ’ επέκταση ένα σχολείο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Για να αποκτήσει το σχολείο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που επιθυμούμε, χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα να στοχεύει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, στην ολόπλευρη μόρφωση και στον ανθρωπισμό και να χαρακτηρίζεται από σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των παιδιών».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.