Κυβερνητική αδιαφορία για τη διαβίωση των προσφύγων

 

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την ποιότητα διαβίωσης των προσφύγων φαίνεται καθημερινά από διάφορες πράξεις ή την απραξία, ωστόσο αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2020. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, αφού η Ένωση Δήμων, διαμέσου του προέδρου της, Ανδρέα Βύρα, καταγγέλλει πως παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τους προσφυγικούς οικισμούς, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, κατά τον απολογισμό δράσης της Ένωσης Δήμων, το προηγούμενο διάστημα, η Ένωση Δήμων συνέχισε τις παραστάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάληψη, εκ μέρους του κράτους, ολοκληρωμένης και συντονισμένης προσπάθειας για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων υποδομών που αντιμετωπίζουν οι προσφυγικοί οικισμοί σε παγκύπρια βάση, με ανάλογη δέσμευση των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές, σημειώνει ο Α. Βύρας, προς τον Υπουργό Εσωτερικών για συζήτηση του θέματος στην παρουσία των αρμόδιων Τμημάτων του Υπουργείου και της Ένωσης Δήμων, με σκοπό την επίσπευση των αναγκαίων αποφάσεων και ενεργειών προς επίλυση των προβλημάτων, ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε. Με στόχο την υποβοήθηση της όλης προσπάθειας, η Ένωση Δήμων ζήτησε από τους δήμους την καταγραφή, ιεράρχηση και ενδεικτικό υπολογισμό κόστους των κυριότερων προβλημάτων και αναγκών σε έργα υποδομής των προσφυγικών οικισμών, παρά το γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε κατά την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020 ότι «όσοι από εμάς βρίσκονται μέσα στον προσφυγικό κόσμο -στις τουρκοκυπριακές συνοικίες και στους προσφυγικούς συνοικισμούς- γνωρίζουν καλά τα προβλήματα όσων ζουν εκεί. Γνωρίζουν την απόγνωση για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την κακή κατάσταση των πολυκατοικιών. Γνωρίζουν για ηλικιωμένους που μένουν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματά τους και ότι τους ανεβάζουν στα διαμερίσματά τους με το τηλεσκοπικό». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί από το 2014 μέχρι σήμερα να βάλει ανελκυστήρες σε 32 πολυκατοικίες τη στιγμή που εκκρεμεί η εγκατάσταση σε ακόμα 221.

Την ίδια ώρα, 43 πολυκατοικίες έχουν κριθεί επικίνδυνες, ενώ άλλες 153 παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας.

 

Ακυρώθηκε ο διαχωρισμός οικοπέδων

 

Σχετικά με το πρόγραμμα παραχώρησης οικοπέδων σε πρόσφυγες, υπέδειξε ότι το 2011 και το 2012 παραχωρήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, 705 οικόπεδα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Από αυτά σήμερα παραμένουν προς διαχωρισμό 350 οικόπεδα, ενώ για τα υπόλοιπα έχει ακυρωθεί ο διαχωρισμός. Και σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε παράνομα -σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως και τη Νομική Υπηρεσία- ότι θα τερματίσει την οικονομική βοήθεια που δινόταν σε αυτές τις οικογένειες.

Η Σκεύη Κουκουμά επεσήμανε ότι στον Προϋπολογισμό του 2014 για τα δύο στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων υπήρχαν 39 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο 22 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, στην περίοδο 2014-2018 η κυβέρνηση «έβαλε στην πάντα» περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ από τα στεγαστικά προγράμματα της Υπηρεσίας Μέριμνας.

Από τα κονδύλια για αναδόμηση κυβερνητικών οικισμών, συντηρήσεις και εγκατάσταση ανελκυστήρων δεν απορρόφησαν άλλα 23 εκατομμύρια ευρώ.

 

Γιάννης Κακαρής