Δεν διαφαίνεται καμία εξέλιξη στο κυπριακό, ούτε είναι ακόμη γνωστό πότε θα πραγματοποιήσει τον νέο κύκλο επαφών της η Τζέιν Χολ Λουτ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στην Νέα Υόρκη. Ο Πανίκος Παναγιώτου ανέφερε ακόμη ότι είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι αλλαγής των όρων αναφοράς στο κυπριακό.

Στο μεταξύ, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημερώνει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συνεδρία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ, θα ενημερώσει για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Κύπρο, αλλά και για την τελευταία συνάντηση που είχε με τους δυο ηγέτες.

Μετά τη συνεδρία και εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις στη βάση του βρετανικού προσχεδίου που ετοιμάστηκε, σε συνεργασία με τους αμερικανούς. Στις 30 Ιανουαρίου θα εγκριθεί το ψήφισμα και αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους 6 μήνες. Ωστόσο ακόμη οι αμερικανοί δεν ξεκαθάρισαν αν θα θέσουν θέμα μείωσης της δύναμης, ή διασύνδεσης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, μετά και την έγκριση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι η ίδια κατάσταση μέχρι τον Ιούλιο που θα κληθεί ξανά το Συμβούλιο να ανανεώσει την θητεία. Εκτιμάται ότι στο προσχέδιο θα υπάρχουν αναφορές για την μετέπειτα πορεία και το status που θα έχει μελλοντικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.