Καμιά δικαιολογία για ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για το «Μουσείο Γρίβα»

ΑΚΕΛ, Παγκ. Σύνδ. Αντιστασιακών, ΠΣΕ και ΕΔΟΝ καλούν σε υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας

 

Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να στηρίξουν τη δημιουργία «Μουσείου Γρίβα» και τις χορηγίες στο Ίδρυμα Γρίβα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, μαζί με το ΕΛΑΜ προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να αποσπάσει την έγκριση της Βουλής για το «Μουσείο Γρίβα» και τελικά τα κατάφερε προχθές με την επιλογή ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών να αλλάξουν στάση και με τη ΔΗΠΑ να επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβρη του 2021, με δική του τροπολογία που στήριξαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, διαγράφηκε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό το κονδύλι για αγορά και ανακαίνιση της οικίας Αζίνα προκειμένου να μετατραπεί σε «Μουσείο Γρίβα».

Τον Ιούνη του 2022, κατά τη συζήτηση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση επιχείρησε με τέχνασμα να εξαπατήσει τη Βουλή, αλλάζοντας τον τίτλο του κονδυλίου για το «Μουσείο Γρίβα» σε «Μουσείο για την προσφορά της Χλώρακας στους Αγώνες της Κύπρου». Αυτή η λαθροχειρία της κυβέρνησης εντοπίστηκε από το ΑΚΕΛ και με τροπολογία που στήριξαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι το κονδύλι δεσμεύτηκε, μπλοκάροντας ξανά το «Μουσείο Γρίβα».

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, σημειώνει το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση επανήλθε με την ίδια αναφορά σε «Μουσείο για την προσφορά της Χλώρακας στους Αγώνες της Κύπρου» και πήρε τις θετικές ψήφους ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, οι οποίοι ήδη γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο στην πραγματικότητα. Το ΑΚΕΛ διερωτάται γιατί δεν αντιδρούν τώρα το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ στα τεχνάσματα της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι εκείνο που άλλαξε είναι η απόφαση των ηγεσιών τους να στηρίξουν τον συναγερμικό Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως προσβολή για τον αντιστασιακό κόσμο και σοβαρή εκτροπή της Δημοκρατίας την απόφαση για χρηματοδότηση ανέγερσης μουσείου του ολετήρα της Κύπρου Γρίβα. Τονίζει ότι ο ρόλος του Γρίβα και οι ευθύνες του για τον μαύρο Ιούλη του 1974 φαίνονται καθαρά μέσα από το πόρισμα της ίδιας της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου. Στηλιτεύοντας τη στάση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, σημειώνει ότι οι προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας, εξίσωσης του θύτη με το θύμα, ηρωοποίησης των προδοτών της πατρίδας μας, δεν έχουν τελειωμό από αυτή την κυβέρνηση.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόδοση κάθε μορφής τιμών και προβολής των πράξεων ανθρώπων, που συνδέονται με την προδοσία και τη διχοτόμηση της Κύπρου και γι’ αυτό καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την έγκριση των δρομολογούμενων κονδυλίων για τη δημιουργία «Μουσείου Γρίβα». Σημειώνει το ρόλο του Γρίβα και την ταύτισή του με την πολιτική βία και το θάνατο δεκάδων προοδευτικών αθώων ανθρώπων, υπενθυμίζοντας ότι στο όνομα και στις ιδέες του οργανώθηκε και επιβλήθηκε το προδοτικό πραξικόπημα του 1974.

Η ΕΔΟΝ σε δική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η παραχάραξη της ίδιας της Ιστορίας και των ιστορικών γεγονότων διαχρονικά αποτελούσε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση του ΔΗΣΥ, αλλά και της ακροδεξιάς εφεδρείας του, ρόλο που πλέον παίζει το ΕΛΑΜ.

ΑΚΕΛ, ΠΣΕ και ΕΔΟΝ καλούν σε υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.