Καμία εμπιστοσύνη

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Όλα ή σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει δημόσια τη διαφωνία τους με τις βρετανικές ιδέες οι οποίες προτείνουν βασικά τη σύσταση ενός νέου κράτους από δύο οντότητες, δηλαδή, την παρθενογένεση όπως τη συζητήσαμε κατά κόρον στο παρελθόν και απορρίφθηκε συλλήβδην. Οι βρετανικές ιδέες δεν είναι νέες αλλά χρονολογούνται από την εποχή Ντενκτάς, όπως δήλωσε ο διεθνολόγος Τουμάζος Τσελεπής και είχαν απορριφθεί κατηγορηματικά από τα Ηνωμένα Έθνη (Συνέντευξη 12.09.2021, Χαραυγή). Στο μεταξύ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αναλώθηκε πολύς κόσμος από τη Λευκωσία, τις Βρυξέλλες, την Άγκυρα μέχρι τη Νέα Υόρκη σε σκληρή εργασία προκειμένου να φθάσουν τα δύο μέρη στη σύγκλιση που αφορά στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδη ενωμένη Κύπρο. «Είχε συμφωνηθεί ότι η συμμετοχή της (ομόσπονδης ενωμένης Κύπρου) σε διεθνείς οργανισμούς θα είναι αδιάλειπτη, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να κάνουμε νέα αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ, στην ΕΕ ή αλλού. Υπάρχει επίσης σύγκλιση ότι οι διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ’60 και εντεύθεν θα είναι στη θέση τους και υπάρχει και σύγκλιση ότι θα απαγορεύεται ρητώς η απόσχιση. Δηλαδή η μετεξέλιξη έχει διασφαλιστεί..» τόνισε ο Τ. Τσελεπής.

Έτσι, τώρα τίθεται το ζήτημα και το ερώτημα: Γιατί οι Βρετανοί διά του Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο επιμένουν πως η πρόταση είναι «για το καλό μας»; Ποιος τους επέτρεψε να πλασάρουν και να επιμένουν σε συζήτηση των ιδεών τους; Γιατί δεν τοποθετείται δημόσια και ευθαρσώς ο κατά τα άλλα γενναίος και πλούσιος σε ιδέες Πρόεδρός μας; Μήπως ο Πρόεδρος θεωρεί «χρήσιμες» και «ωφέλιμες» τις ιδέες των Βρετανών γι’ αυτό και τους δίνει χώρο για να τις συζητούν πλέον ανοικτά και να προσπαθούν να μας πείσουν  ότι είναι «για το καλό μας»; Ο Πρόεδρος θάπρεπε πρώτος να «κόψει το βήχα» στους Βρετανούς και να τους υποδείξει ότι πρώτον αυτές οι ιδέες τους δεν είναι συμβατές με τα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, δεύτερον δεν τους έδωσε κανένας το ρόλο του διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή και τρίτον ότι αυτές καταστρέφουν θεμελιώδεις συγκλίσεις οι οποίες συνιστούν το πλέγμα πάνω στο οποίο θα κτιστεί το σχέδιο λύσης ΔΔΟ. Αφού δεν το έκανε αυτό εύλογα λοιπόν όλοι υποψιάζονται ότι αυτές παραμένουν στο τραπέζι, έστω και παρασκηνιακά, με την ανοχή του Προέδρου. Εύλογα υποψιάζονται ότι αυτές εξυπηρετούν τους μύχιους πόθους και οραματισμούς του Προέδρου που τελικά αποκλίνουν κατά 180 μοίρες από τον στόχο και το όραμα της ΔΔΟ, για τον οποίο ο λαός, όχι μια αλλά δύο φορές, τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του.

Θάταν λοιπόν καλό να δώσει εξηγήσεις ο Πρόεδρος, πρώτος και πάνω από όλα, αντί κάποιοι να τα βάζουν με τα Ην. Έθνη. Θεωρούμε πως είναι υποχρέωση του Προέδρου απέναντι στο λαό να δώσει εξηγήσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Λίλλι. Ο λαός δεν έδωσε την ψήφο του ούτε στον κ. Λίλλι ούτε στα Ην. Έθνη για να λογοδοτούν αυτοί για το Κυπριακό και τους χειρισμούς του, κυρίως όμως για τη στόχευσή του, από την οποία έχει προ πολλού ξεφύγει. Τουλάχιστον από το Κραν Μοντανά και εντεύθεν οι χειρισμοί του είναι ασυνάρτητοι και δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.