Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση η σύσκεψη για την ακρίβεια – Συνέχεια στις… συναντήσεις

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη νέα οικονομική κρίση και τις πληθωριστικές τάσεις.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις, ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα προταθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σήμερα συζητήθηκαν όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, και οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών κομμάτων, του Συμβουλίου Οικονομίας, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει σειρά συζητήσεων, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια ολιστική προσέγγιση, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει παράταση των υφιστάμενων μέτρων του μειωμένου φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Μεταφορών ως εκτελών χρέη Υπουργού Εργασίας, Ενέργειας, Γεωργίας, η Υφυπουργός Πρόνοιας, και οι Πρόεδροι του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που προκύπτουν συνεπεία της ρωσικής εισβολής την Ουκρανία και η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, αλλά και επιπλέον οριζόντια ή/και στοχευμένα στις ευάλωτες ομάδες μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, «λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα, που θα προταθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι έχουν συζητηθεί όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, και οι εισηγήσεις και ότι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες μια σειρά συζητήσεων, «έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια ολιστική προσέγγιση, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Σε ερώτηση για την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Εκπρόσωπος είπε και αυτά τα μέτρα έχουν συζητηθεί σήμερα και «χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που αναμένεται ότι θα παραταθούν».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, είπε ότι έχει γίνει ήδη μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Κατά τη σημερινή σύσκεψη έγινε ανάλυση όλων των προτάσεων, επομένως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να αναλύσει σε βάθος την κατάσταση και να συγκεκριμενοποιηθούν και τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της τιμής των καυσίμων, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία ακολουθείται που είναι ουσιαστικά καινούρια, εδώ και κάποιους μήνες, η οποία έχει συμφωνηθεί και με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και με τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων για να αποφεύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τέθηκαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι και ότι έγινε συζήτηση και για οριζόντια και στοχευμένα μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών θα κοστολογήσει πώς επηρεάζουν τα προτεινόμενα μέτρα το κράτος, καθώς υπάρχουν και μέτρα που επηρεάζουν και τα έσοδα του κράτους, αλλά και τον πληθωρισμό, θα δει ποια θα είναι οριζόντια και ποια στοχευμένα και θα παρθούν αποφάσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.