Δεν πρόκειται να βελτιωθούν τα πράγματα στη Συρία ενόσω το καθεστώς δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για την κατάσταση στη Συρία.

Αναφερόμενος στο θέμα των Σύρων προσφύγων, ο κ. Χαν είπε πως πρέπει να υπάρξουν οι σωστές και απαραίτητες προϋποθέσεις για επαναπατρισμό τους, και πως δεν μπορούμε να τους ζητούμε να επιστρέψουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο κ. Χαν είπε πως ο πόλεμος στη Συρία έχει μπει σε νέα φάση ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων τους.

Υπογράμμισε πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως η διχοτόμηση της Συρίας δεν διασφαλίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Σημείωσε ακόμη πως “αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας”, αλλά το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί εφόσον διαφυλαχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ακεραιότητα της Συρίας, προστατευτούν όλες οι εθνότητες και θρησκείες και αποφευχθούν τα δεινά και οι συγκρούσεις

Ο κ. Χαν ανέφερε πως το μόνο θετικό είναι ότι έχει φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα με την Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα πως χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια παντού.

Θα εξακολουθήσουμε να προστατεύουμε τους αμάχους, υπογράμμισε ο κ. Χαν εκφράζοντας την αντίθεση της ΕΕ στις αυθαίρετες συλλήψεις και στην αναγκαστική στράτευση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως η μόνο ρεαλιστική προσέγγιση για το Συριακό είναι η πολιτική διαδικασία της Γενεύης και επεσήμανε πως η κ. Μογκερίνι είναι σε στενή συνεργασία με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκέιρ Πέντερσεν.

Αναφέρθηκε ακόμη στη Διάσκεψη που θα γίνει στα μέσα Μαρτίου στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη με τίτλο “Υποστηρίζοντας το Μέλλον της Συρίας και της Περιοχής” για υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας, για την ανθρωπιστική βοήθεια και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Χαν υπογράμμισε πως ο λαός της Συρίας ζητά να υπάρξει μια μόνιμη λύση και πως του αξίζει μια πολιτική διευθέτηση που θα οδηγήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας του και στην ειρήνη.