Καμία υπόσχεση του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα σε σχολικές μονάδες όπου φοιτούν παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, είπε ότι ενώ το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα υποστήριξης των σχολικών μονάδων, στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο. Πρόσθεσε ότι αυτά τα παιδιά περνούν στις κανονικές τάξεις χωρίς να έχουν περάσει από ικανοποιητικά επίπεδα εκμάθησης της γλώσσας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Δόθηκαν νέες υποσχέσεις, ανέφερε, ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

Ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι λόγω αυτών των προβλημάτων δημιουργούνται και γκέτο μέσα στα σχολεία. Πρόβλημα δημιουργείται επίσης από το ότι αρκετά από αυτά τα παιδιά συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σχολεία.

Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους συμφωνώντας με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, επισήμανε ότι εκτός από το μαθησιακό είναι και το πρόβλημα της ψυχολογικής στήριξης αυτών των παιδιών. Σημείωσε ότι υπάρχουν σχολεία όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι ξενόγλωσσα παιδιά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή των σχολικών προγραμμάτων. Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται, πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους είναι το ότι αρκετά παιδιά έρχονται στα σχολεία στη μέση της σχολικής χρονιάς χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά.

Ο γ.γ. της ΠΟΕΔ κατέληξε λέγοντας ότι κατά καιρούς δόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας διάφορες υποσχέσεις οι περισσότερες των οποίων όμως δεν εφαρμόστηκαν.