Καμπανάκι από το Δημοσιονομικό για «χρυσά» διαβατήρια και πύργους

Προειδοποιεί για αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας

Έλα στο Google News

Καμπανάκι για τις αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες ενδέχεται να επιφέρει το πρόγραμμα για τα «χρυσά» διαβατήρια και οι πύργοι χτύπησε εκ νέου χθες το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Συμβουλίου για το 2020, ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών έχει ωθήσει σημαντικά τον τομέα των κατασκευών και την οικονομία.

Σημείωσε ωστόσο ότι η εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης από το συγκεκριμένο σχέδιο ενέχει κινδύνους, αφού δεν μπορεί να θεωρείται διατηρήσιμη. Υπέδειξε μάλιστα ότι οι πύργοι οδηγούν στην αύξηση των τιμών των ακινήτων αλλά και σε αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε τουριστικές μονάδες οι οποίες επιθυμούν να προβούν σε επενδύσεις με σκοπό την επέκτασή τους. Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών παρατηρείται αυξανόμενη εξάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης στο σχέδιο της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, το μερίδιο των επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έφτασε το 2018 στο 37,7% επί του συνόλου των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, σε σύγκριση με 19,5% το 2015.

Ετοιμάζονται κανονισμοί

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεν έχει ετοιμάσει ακόμη τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα επιτρέπεται η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η Βουλή προχώρησε στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε η κυβέρνηση να εκδώσει σχετικούς κανονισμούς μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο κατά την ψήφιση της νομοθεσίας το ΔΗΚΟ κατέθεσε τροπολογία η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, με βάση την οποία οι όροι οι οποίοι ισχύουν σήμερα θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι την έκδοση των προβλεπόμενων κανονισμών.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, οι σχετικοί κανονισμοί βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας, ενώ δεν έχουν σταλεί ακόμη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Όχι από Επίτροπο στη δημοσιοποίηση των ονομάτων

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών με αφορμή την πρόταση νόμου των Οικολόγων για δημοσιοποίηση των ονομάτων των επενδυτών, οι οποίοι αποκτούν κυπριακό διαβατήριο.

Ωστόσο η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, τάχθηκε ενάντια στην πιο πάνω ρύθμιση, αφού «δεν εξυπηρετεί ούτε την αρχή της διαφάνειας ούτε την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου», όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των αλλοδαπών επενδυτών ενδεχομένως να βλάψει το δημόσιο συμφέρον, αφού οι υπό αναφορά επενδυτές πιθανόν να έχουν κάνει αίτηση και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και η δημοσιοποίηση του ονόματός τους να δώσει την ευκαιρία στο άλλο κράτος μέλος να τους προσφέρει πιο ευνοϊκούς όρους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.