Καμπανάκι για λήψη μέτρων χτυπά η ΕΕ – Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα

Οικονομία και κοινωνία ακροβατούν στο σχοινί της ακρίβειας

Καμπανάκι για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή, χτυπά και η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση για την Κύπρο (συστάσεις ανά χώρα στα πλαίσια του εαρινού πακέτου). Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, απορρίπτοντας τις προτάσεις τις οποίες έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (βλέπε πάνω).

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της η Κομισιόν προειδοποιεί με δραματικό τρόπο ότι «η Κύπρος αναμένεται να υποφέρει σημαντικά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας», καθώς και ότι το πρόβλημα επηρεάζει αρνητικά την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επισημαίνεται επίσης ότι η ακρίβεια επηρεάζει αρνητικά και την κοινωνία, αφού «η Κύπρος έχει μία από τις υψηλότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια […] συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων […] και έχει πολύ υψηλό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας (20,9% έναντι 8,2% στην ΕΕ)». Αναφέρεται μάλιστα ότι στην ομάδα που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας φτάνει στο 41,6%.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της ΕΕ αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για την ακρίβεια στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή. Αναφέρεται μάλιστα ότι «η Κύπρος στερείται φιλοδοξίας σε σχέση µε τις πολύ µεγάλες δυνατότητές της, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια». Ακόμη, επισημαίνεται ότι η χώρα εκτός από πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και ουραγός στις ΑΠΕ αφού το ποσοστό ανέρχεται σε µόλις 16,9%, ενώ ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι 22,1%. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι εκποµπές ρύπων είναι 50% περισσότερες από τον µέσο όρο της ΕΕ, αλλά και ότι µε τα υφιστάµενα µέτρα η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχει αναλάβει όσον αφορά την αύξηση των ΑΠΕ και τη μείωση των ρύπων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.