Καμπανάκι για την ανακύκλωση φθαρμένων ελαστικών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη διαχείριση ανακύκλωση φθαρμένων ελαστικών έκρουσαν σήμερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Στη σημερινή της συνεδρία, η Επιτροπή συνέχισε αυτεπάγγελτα τη συζήτηση του θέματος της συλλογής, διαχείρισης και χωροθέτησης των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών με έμφαση στους κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου είπε πως διαφάνηκε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με το θέμα, προσθέτοντας πως στις διαδικασίες που υφίστανται δεν προβλέπεται οποιοσδήποτε έλεγχος, κυρίως για ελαστικά που προέρχονται από χώρες της ΕΕ.

«Το αποτέλεσμα είναι βρίσκονται πεταμένα ανεξέλεγκτα ελαστικά με όλες τις επιπτώσεις προς το περιβάλλον», είπε, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα εταιρείες που μπορούν να διαχειριστούν τα ελαστικά αυτά δηλώνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών.

Σύμφωνα με την κ. Σταύρου, το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί με πιο εντατικούς ελέγχους από το Τμήμα Περιβάλλοντος στους επιχειρηματίες πώλησης ελαστικών για να σταματήσει αυτό το ανεξέλεγκτο φαινόμενο.

Αναγνώρισε όμως το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα και απηύθυνε έκκληση στο αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τα μέτρα που χρειάζονται και να προχωρήσει στην πρόσληψη ατόμων που να κάνουν τις αναγκαίες επιθεωρήσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, προειδοποίησε πως «η ύπαιθρος και τα ποτάμια έχουν καταντήσει ένας απέραντος σκουπιδότοπος χρησιμοποιημένων ελαστικών».

Τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα αδυνατούν να εφαρμόσουν τις νομοθεσίες, οι οποίες ρυθμίζουν το θέμα και προβλέπουν μάλιστα και αυστηρές ποινές, πρόσθεσε.

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση των κανονισμών που προβλέπουν τη διεξαγωγή αγώνων ράλι στα δάση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι ΑΚΕΛ προβληματίζεται πολύ για το θέμα «γιατί το περιβάλλον δεν μπορεί εύκολα να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.