Καμπανάκι κινδύνου για την κλιματική αλλαγή στην Κύπρο

Αρνητικές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση πλαστικών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο και την ανάγκη λήψης μέτρων προσαρμογής σε αυτήν, αλλά και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος, έκρουσαν οι ομιλητές σε ειδική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου, είναι η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Προσφωνώντας την ειδική συνεδρία, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση και απειλή, μερικές από τις επιπτώσεις της οποίας είναι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλα ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Οι επιπτώσεις αυτές άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα ορατές στον τόπο μας και γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε αμέσως μέτρα για την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και το μικρό μέγεθος του τόπου μας, οπότε και οι συνέπειες είναι ακόμα πιο σοβαρές», επεσήμανε ο κ. Συλλούρης. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως θα πρέπει να προβληματίσει όλους το πολύ σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων, τα οποία όπως είναι γνωστό καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε, στο έδαφος, στις θάλασσες, καθώς και στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, και απαιτούνται χρόνια για να διασπαστούν.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής τόνισε ότι η περιβαλλοντική υποβάθμιση επηρεάζει πολλά μέρη του πλανήτη και ότι αυτή η υποβάθμιση μπορεί να απειλήσει ακόμα και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Ειδικότερα σημείωσε ότι για την Κύπρο οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σοβαρές και ουσιαστικές, καθώς και ότι η Μεσόγειος, ως ημίκλειστη θάλασσα με ρυθμό ανανέωσης υδάτων τα 80-90 χρόνια, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θαλάσσια απορρίμματα. «Για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου της μείωσης των αποβλήτων και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείρισή τους έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε συστηματικά» είπε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας τη σύσταση ειδικής επιτροπής επιστημόνων που επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα, υπό τον ίδιο.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου. Σημείωσε δε ως πολύ σημαντικό το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών, καθώς η εμπλοκή όλων είναι πολύ σημαντική, όπως ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy