«Καμπανάκι» στον ΠΟΥ για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να γνωρίζουμε αν η νέα παραλλαγή είναι ικανή να διαφεύγει των εμβολίων


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποίησε χθες έκτακτη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, «ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας». Σχεδόν 100 αλληλουχίες της μετάλλαξης έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό παραλλαγών», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι Αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Οργανισμού κάλεσε τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη B.1.1.529, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου, Ρόμπερτ Κοχ, σημείωσε ότι κάποιες μεταλλάξεις που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή προκαλούν έντονη ανησυχία. «Στην πραγματικότητα ανησυχούμε πολύ», είπε σε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ. Η παραλλαγή έχει «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή θα μπορούσαν να τη βοηθούν να διαφεύγει από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού και να την καταστήσουν περισσότερο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιντμάιερ θα χρειασθούν «λίγες εβδομάδες» για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας μετάλλαξης του SARS-COV-2. «Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της BioΝtech της εταιρείας, που συνεργάζεται με την Pfizer για το εμβόλιο κατά της Covid, επισήμανε πως η παραλλαγή «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα». Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική, πρόσθεσε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.