Καμπανάκι για την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων

Η Κομισιόν προβλέπει νέο κύμα πιέσεων στους μισθούς και τα ωφελήματα

Καμπανάκι για την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων αποτελούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο, οι οποίες δείχνουν ότι έρχεται νέο κύμα πιέσεων στους μισθούς και τα ωφελήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι αργή και θα συνοδευτεί με διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι ζημιές του 2020 (-5,1% του ΑΕΠ) δεν θα καλυφθούν σύντομα, αφού το 2021 και το 2022 η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 3,1% και 3,8% αντίστοιχα. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ποσοστό είναι πιο χαμηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι ανάπτυξη 4,2% για το 2021 και 4,4% για το 2022. Εκτιμάται επίσης ότι η ανεργία, η οποία αυξήθηκε το 2020 στο 7,6%, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το 2021 και το 2022, αφού θα ανέλθει στο 7,5% και 7,2% αντίστοιχα.

Τα πιο ανησυχητικά στοιχεία από τις προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο αφορούν τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μειώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στους μισθούς το 2020 (-3,2%), δεν θα καλυφθούν στα επόμενα δύο χρόνια αφού το 2021 θα αυξηθούν κατά μόλις 1,6% και το 2022 κατά 1,8%. Εκτιμάται επίσης ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα μειωθεί το 2021 κατά 0,9% και το 2021 θα μειωθεί περαιτέρω κατά 1%. Ακόμη, εκτιμάται ότι πραγματικό μοναδιαίο κόστος εργασίας θα μειωθεί το 2021 κατά 2,3% και το 2021 θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,2%.

Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ και η αρνητική στάση της κυβέρνησης 

Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι έρχονται πέτρινα χρόνια για τους εργαζομένους και ότι είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους από το κράτος.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για στήριξη των εργαζομένων, όπως η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί διά νόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου, η θεσμοθέτηση κατώτατων μισθών και ωφελημάτων για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, η κατοχύρωση της υπεροχής των συλλογικών συμβάσεων έναντι των ατομικών συμβολαίων εργασίας, η κατάργηση του πέναλτι 12% ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας για νέους κ.τ.λ.

Παρά ταύτα, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy