«Καμπανάκι» από το σεισμό για τα δικά μας σαθρά κτίρια

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Ο καταστροφικός σεισμός στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία, που είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσουν εκατοντάδες σαθρά κτίρια στα συντρίμμια των οποίων βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια το δικό μας πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα παλιά κτίρια που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Τρόμο προκαλεί και μόνο η σκέψη για το τι μπορεί να βιώσουμε σε περίπτωση ενός δυνατού σεισμού.

Οι μόνοι όμως που φαίνεται ότι ανησυχούν πραγματικά είναι οι πολίτες και σε θεσμικό επίπεδο το ΕΤΕΚ, που έχει αναδείξει το θέμα εδώ και αρκετά χρόνια καταθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις. Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την προστασία του κοινού από τα επικίνδυνες οικοδομές τόνισε επανειλημμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προειδοποιώντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στο σημείο μηδέν».

Μέχρι να καταστεί εφικτή η ψήφιση και εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρησης των κτιρίων, το ΕΤΕΚ έχει προτείνει την επιχορήγηση από το κράτος της διενέργειας επιθεωρήσεων από καταρτισμένους μηχανικούς σε κτίρια όπου τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι εντονότερα και ειδικότερα σε κτίρια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Για να διευκολύνει την προσπάθεια αυτή, το Επιμελητήριο κατέθεσε την ετοιμότητά του να προχωρήσει το ίδιο σε καταρτισμό καταλόγου μηχανικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον οπτικό έλεγχο οικοδομών, καλώντας την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές να ανταποκριθούν με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τίποτε ουσιαστικό όμως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, πέραν των διαπιστώσεων και των παραδοχών για την ύπαρξη του προβλήματος. Βέβαια, με πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού διοργανώθηκαν, με τη συνεργασία και του Ινστιτούτου Κύπρου, εργαστήρια επιμόρφωσης για μηχανικούς και άλλους ειδικούς λειτουργούς των τοπικών Αρχών, προσφέροντας ένα ψηφιακό εργαλείο για παρατήρηση και μελέτη των «ηλικιωμένων» κτιρίων», μέσα από την εφαρμογή της πλατφόρμας PERISCOPE. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Ειδικότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός (όπως και άλλες περιοχές της Κύπρου), με την ύπαρξη εκατοντάδων επικίνδυνων οικοδομών που αποτελούν καθημερινή απειλή όχι μόνο για τους ενοίκους αλλά και άλλους πολίτες, επισημαίνεται κατά καιρούς με αφορμή και συγκεκριμένα περιστατικά, όπως οι απανωτές καταρρεύσεις μπαλκονιών που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο και μάλιστα σε μια περίπτωση σημειώθηκε και τραυματισμός.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έδωσαν και την αφορμή να δημοσιοποιηθούν στοιχεία μέσα από τα οποία καταδεικνύεται και επίσημα το μέγεθος του προβλήματος. Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινώσει ο Δήμος Λεμεσού, είχαν σταλεί προειδοποιητικές επιστολές για 350 και πλέον οικοδομές (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά υποστατικά κτλ), εκ των οποίων οι 100 έχουν ήδη κηρυχθεί επικίνδυνες. Στην ίδια ανακοίνωση είχε επισημανθεί και το γεγονός ότι οι τοπικές Αρχές λίγα μπορούν να πράξουν για αντιμετώπιση της κατάστασης, λόγω των κενών που υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy