Καμπάνες ήχησαν σήμερα στη Χιροσίμα – 77η επέτειος από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο

Καμπάνες ήχησαν σήμερα στη Χιροσίμα με αφορμή την 77η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το «Πάρκο της Ειρήνης» στη Χιροσίμα για να τιμήσουν τη μνήμη των περίπου 140 χιλιάδων θυμάτων του βομβαρδισμού, λίγο πριν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι «Τα πυρηνικά όπλα είναι ανοησίες. Δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια, μόνο τον θάνατο και την καταστροφή».

«Ύστερα από τρία τέταρτα του αιώνα, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μάθαμε από το μανιτάρι που υψώθηκε στον ουρανό αυτής της πόλης το 1945», συμπλήρωσε.

 

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση για την συμπλήρωση 77 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τονίζει ότι παραμένει ατιμώρητο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945.

Σημειώνεται ότι καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει δικαστεί, ούτε έχει απολογηθεί μέχρι σήμερα.

Προστίθεται ότι η μνήμη και η τιμή των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι συνιστούν μόνιμη υπενθύμιση ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και της ζωής στον πλανήτη.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ επισημαίνεται ότι και σήμερα το καμπανάκι του κινδύνου συνεχίζει να χτυπάει για ένα νέο πυρηνικό όλεθρο, καθώς αυξάνονται τα πολεμικά μέτωπα και δημιουργούνται όλο και περισσότερες εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη.

Το ΑΚΕΛ, τονίζεται, ενώνει τη φωνή του με τις δυνάμεις που ζητούν τερματισμό των πολέμων, αποστρατιωτικοποίηση και αποπυρηνικοποίηση για τη διασφάλιση της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.