Κάν’ το όπως ο Ερντογάν, αλλά πρόσεχε

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Η προσπάθεια εξόντωσης και φίμωσης κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στην Τουρκία από το κυβερνών κόμμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει τον τρόπο και το δρόμο για το πώς διεκδικείται πλέον η εξουσία όταν αυταρχικοί ηγέτες απολέσουν το λαϊκό έρεισμα.


Η ανήθικη επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και βασικού αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, έδειξε με εμφατικό τρόπο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί παρά να «πουλήσει» αυταρχισμό και σειρήνες πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι, καθημερινές πλέον, επιθέσεις προς την Ελλάδα απειλώντας ανοιχτά με πόλεμο.

Μέχρι την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία είναι βέβαιο ότι η ένταση θα αυξηθεί, ενώ με την ημερομηνία που φαίνεται να επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν (14η Μαΐου) γίνεται ευθέως ο παραλληλισμός με τη 14η Μαΐου 1950 όπου το τότε Δημοκρατικό Κόμμα είχε κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές έναντι των Κεμαλιστών, οι οποίοι από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας έως και τότε κατείχαν την εξουσία. «Στις 14 Μαΐου 1950, ο αείμνηστος Μεντερές είπε “φτάνει πια” και βγήκε από την κάλπη με μεγάλη νίκη. Ζητάμε τη στήριξη του έθνους μας το 2023 λέγοντας “φτάνει, ο λόγος, η απόφαση και το μέλλον ανήκουν στο έθνος”», είπε χαρακτηριστικά προ ολίγων ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η τουρκική κοινωνία ταλαιπωρείται βάναυσα από τις πολιτικές Ερντογάν – ΑΚΡ και των ακραίων συμμάχων τους, με τον πληθωρισμό να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη (επιβραδύνθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο) και τη φτώχεια να αυξάνεται ραγδαία. Όσο για το δικαιώματα, ούτε λόγος. Είναι σε εξέλιξη μία ανηλεής επίθεση από το βαθύ κράτος της χώρας, με δημοσιογράφους, ακτιβιστές, πολιτικούς, αλλά και απλούς πολίτες να βρίσκονται είτε φυλακισμένοι είτε άγρια στοχοποιημένοι.

Οι τελευταίες κινήσεις, ενός βάσει της λαϊκής αποδοχής τελειωμένου πολιτικού όπως είναι ο Ερντογάν, είναι επικίνδυνες, κυρίως για τον τουρκικό λαό αφού εκείνος θα πληρώσει το μάρμαρο σε βάθος χρόνου.


Σε μικρότερο βαθμό βλέπουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβαίνει σε αυταρχικές πρακτικές χουντικής έμπνευσης, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί… εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία με νύχια και με δόντια προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε δημοκρατική πρακτική για σωρεία σκανδάλων με σκοπό να κρατηθεί όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία.

Πάντως, αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ήττας θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς του, ακόμη και με το ενδεχόμενο φυλάκισης για μια σειρά από ποινικά αδικήματα.

Στη βάση της νομιμότητας και του Συντάγματος, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Κύπρο, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όλοι εκείνοι, οι οποίοι έκαναν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τους νόμους για να κρύψουν την αλήθεια προς ίδιον όφελος. Αυτός είναι ο δρόμος για την πρόοδο και την ευημερία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.